Kollektivet


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Tidigare i morse läste jag (på text-tv) om att BO vill förbjuda kollektiva straff för skolbarn. Hon har säkert rätt. Jag lägger ingen värdering i det. Istället började jag fundera på om jag blivit kollektivt bestraffad och om jag då varit skuld till det.

I grundskolan hände det kanske en eller två gånger att hela klassen fick kvarsittning. Men det var andra som låg bakom, som var orsaken. Vad minns jag inte. Har ett vagt minne av att jag på högstadiet fick sitta kvar på en mattelektion.

I gymnasiet gick jag i en busklass. Studierektorn stod och gapade och skrek på oss i klassrummet en gång per vecka. För där var några rötägg. Men bestraffade blev vi aldrig kollektivt, men ovettet fick vi kollektivt. Rötäggen fick straff. Så varför vi andra ständigt blev indragna vet jag inte. Däremot så fick vi en kollektiv bestraffning en gång i rättskunskap. Tror det var rötäggen igen, som hånade den demente läraren. Ganska kul så här i efterhand att tänka på kollektiv bestraffning i rättskunskap.

Kollektiv bestraffning? Är det inte vad vi gör genom att betala skatt? Klart kollektiv bestraffning förekommer i vuxenlivet!

||||| 0 I Like It! |||||