Bloggregel nr 1


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Jag. Jag. Jag. Trots att detta är en personlig blogg så undviker jag att inleda en bloggtext med ordet jag. Det är för superegoistiskt. Ett inledande ord som signalerar att texten ska handla om mig in på mikronivå där jag ska vända ut och in på mig själv. Rena porrträsket av privat (inte personligt) tyckande.

Min egen tanke kring ordet jag i inledandet av en bloggtext är att man skrämmer iväg sin läsare. Om nu ingen får förväntningar av att få läsa något riktigt snaskigt. Första ordet slår an tonen.

Hur man i övrigt använder ordet jag, har inte så stor betydelse. Eller om texten faktiskt visar sig vara supersnaskigt och egoistiskt. Men det ska vara med finess utan inledande ordet jag som direkt drar ner förväntningarna på innehållet. Och jag skiter fullständigt i om en mening inleds med och, men, eller (dock inte okej med utan, för).

Ett nytt stycke eller mening får gärna inledas med jag, men som sagt inte hela textens inledning. Nej, det är inte jantelagen som skapat denna regel. Jag kan faktiskt inte påminna mig riktigt varför denna regel uppstått men jag har haft den med mig sedan skoltiden och jag tror visst att det är en etikettsfråga som jag modifierat något. Men än värre är när man inleder en mening utan subjekt, där man inleder med predikat och helt utesluter subjektet. Som ”Måste gå nu. Har annat för mig”.*

Tittar jag i mitt bloggarkiv ser man att jag inte särskilt ofta börjat en text med jag. Det förekommer (två gånger på en månad) och jag vet varför. Jag har varit lat och inte orkat tänka ut en annan formulering.

En annan skrivregel jag försöker hålla är att två efterföljande meningar inte ska börja med samma ord. Det är svårare att följa. Det är ett väldigt bra ord att upprepa. Det borde man inte. Det ska jag också försöka sluta med. Det ser inte fint ut. Det ser tjatigt ut.

Försöker andra tänka på hur de skriver?

* Jag måste gå nu då jag har annat för mig.

||||| 0 I Like It! |||||