Kommentarer på: Rundan #207 http://jontas.com/2014/07/04/rundan-207/ Nile - The Beard Sat, 05 Jul 2014 00:19:02 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Av: Hans Asp http://jontas.com/2014/07/04/rundan-207/#comment-2940 Sat, 05 Jul 2014 00:19:02 +0000 http://jontas.com/?p=5569#comment-2940 autismforum.se har många bra texter om Aspergers syndrom: http://www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/Vad_ar_autism/aspergers_syndrom/

]]>
Av: Hans Asp http://jontas.com/2014/07/04/rundan-207/#comment-2939 Sat, 05 Jul 2014 00:05:27 +0000 http://jontas.com/?p=5569#comment-2939 Jag läste din kommentar om Asperger. Varför har du stängt av kommenteringen? Jag är diagnosticerad med Aspergers syndrom och vet en lite om tillståndet och vill kommentera inlägget. Jag skriver min kommentar här istället eftersom kommenteringen är avstängd.
Först av allt: Nej Aspergers syndrom är inte en sjukdom. Det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Det handlar om att hjärnan bearbetar information på ett annorlunda sätt. Man föds, lever och dör sannolikt med Aspergers syndrom. Aspergers syndrom kan beskrivas som ett kluster av personlighetsdrag vilka anses ha framförallt en genetisk bakgrund.
Att personer med Aspergers syndrom är osociala är inte riktigt sant. Personer med Aspergers syndrom har vad man skulle kunna kalla för ”social dyslexi”. De saknar automatisk förmåga att avkoda tex sociala signaler vilket innebär att de på ett medvetet plan måste tolka många av de sociala signaler (kroppspråk, blickar, miner, ansiktsuttryck) som andra människor tolkar automatiskt. Det är väldigt energikrävande att på ett medvetet sätt avkoda sociala signaler och innebär att även om de här personerna skulle vilja vara sociala så orkar de inte inte vara det i längden. Jämför med dyslexi. En dyslektiker kan läsa men saknar förmåga att automatiskt avkoda texten vilket innebär att det går åt mycket mer energi för att läsa. De orkar inte läsa lika mycket eller snabbt som personer utan dyslexi.
Det är vanligt att personer med Aspergers syndrom får större problem med åren än de hade som barn. Detta förklarar man med att omgivningens krav ökar med åldern. Det var ingen som misstänkte att jag var annorlunda när jag var barn. Det dröjde ända till mellanstadiet innan de sociala svårigheterna blev så påtagliga att jag själv förstod att jag inte var som alla andra och att någonting var fel. Ändå dröjde det ända till 15-20 år efter att jag gått ut skolan innan jag blev utredd för och diagnosticerad med Aspergers syndrom. Jag har aldrig haft ett arbete, misslyckats med alla studier trots hög begåvning och har nästan inga vänner. Det är vanligt att personer med Aspergers syndrom inte klarar av att arbeta heltid eftersom de ofta blir överbelastade av alla intryck i vardagen.
Många personer med Aspergers syndrom blir väldigt skickliga på att dölja sina svårigheter vilket gör att även om problemen finns där redan i barndomen så är det inte säkert att någon märker dem. Detta ser jag som en överlevnadsinstinkt eftersom ungefär hälften av alla barn med Aspergers syndrom har varit mobbade under uppväxten. Det är inte ens säkert att man själv förstår att man har Aspergers syndrom utan man har bara en känsla av att man inte fungerar som alla andra i sociala situationer. Dessutom är sociala situationer extremt uttröttande. Socialt umgänge dränerar ofta personer med Aspergers syndrom på energi. Det kan ta flera dagar att återhämta sig efter några timmars socialt umgänge.
Det är också de sociala svårigheterna som är de problem som brukar märkas mest från utsidan. Personer med Aspergers syndrom upplevs ofta som onormalt distanslösa eller onormalt blyga. Men Aspergers syndrom är så mycket mer än sociala svårigheter. Aspergers syndrom handlar om att hjärnan bearbetar information på ett annorlunda sätt vilket medför både styrkor och svagheter. Personer med Aspergers syndrom har ofta en ojämn begåvningsprofil och ett diagnoskriterie är att personen har normal eller högre än normal genomsnittlig intelligens (Wechsler Adult Intelligence Scale). Jag tycker att Wikipedia har en bra sammanställning över styrkor och svagheter med Aspergers syndrom. De här styrkorna och svagheterna stämmer bra in på mig:

Styrkor:

– Starkt intresse för hur saker och ting fungerar och samverkar
– Bra tålamod för specialområdena
– Informationsinsamling
– Mycket plikttrogna (på jobbet) och ärliga
– Starkt logiskt tänkande
– Mönsteridentifiering
– Problemlösning
– Målmedvetenhet och envishet

Kognitiva svårigheter:

– Begränsad förmåga att förstå hur andra tänker och att leva sig in i andra människors situation.
– Begränsad förmåga till ömsesidig dialog, vilket kan beskrivas som svårigheter att förstå det outtalade och att läsa mellan raderna.
– Svårt med planering och organisering av tillvaron (behov av rutiner). Kan gälla mat, tider, att besök måste vara väl inplanerat, att det inte bara ringer på dörren.
– Begränsade eller stereotypa intressen.
– Fixeringar och låsningar i beteendet.
– Nedsatt impulspåverkan.
– Konkret tänkande; uppfattar saker bokstavligt.
– Begränsad abstraktionsförmåga.
– Problem med tidsuppfattning.

Det finns sjukdomar som har symptom som påminner om Aspergers syndrom. Depression och social ångest är differentialdiagnoser till Aspergers syndrom. Jag kan inte särskilt mycket om MS men jag misstänker att MS överlappar många av de kognitiva symptom som är vanliga hos personer med Aspergers syndrom.
SBU har konstaterat att de tester som existerar inte är tillräckligt vetenskapligt tillförlitliga för att diagnosticera personer med Aspergers syndrom. Slutsatsen blir att endast ett neuropsykiatriskt utredningsteam har tillräcklig kompetens att diagnosticera personer med Aspergers syndrom eller Högfungerande autism som jag tror att det kommer kallas i DSM-V där Aspergers syndrom ingår i autismspektrumtillstånden.
Här är två screeningtester som används inom öppenpsykiatrin för att screena personer för Aspergers syndrom:

RAADS-R:
http://aspietests.org/raads/index.php
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3134766/
AQ:
http://archive.wired.com/wired/archive/9.12/aqtest.html

Jag fick 30 på AQ och ungefär 130 på RAADS-R. Det hade varit kul om du gjorde dem och postade resultatet här på bloggen. Men jag misstänker att din MS kommer att påverka dina resultat.

]]>