One more try


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Utbildningar och föreläsningar. Det är inte  bara på jobbet, inser jag. Ganska ofta är jag någon form av sjukvårdsupplysning för mina flärdtjänstchaufförer. Nej, det handlar inte om medicinsk sjukvårdsupplysning, utan snarare detta att upplysa om eventuella missförstånd gällande sjukvård. För många är det något diffust där man hört något som inte riktigt är förankrat i riktighet. Sjukvården är en koloss där de flesta i befolkningen är kunder. Man vet väldigt lite men vill veta (eller inte). Jag kan inte alltid vara tyst och passiv när jag hör påståenden som inte stämmer.

Hur vi kommer in på detta som samtalsämne när jag åker mellan hemmet och jobbet? Jo, chaufförer ser min rollator och adress till/från vårdinrättning. Därför brukar de fråga lite försynt om jag går på någon typ av behandling och om det är syftet med min resa. Nej, brukar jag förklara – jag arbetar där. Ett svar de inte brukar vara beredda på och som leder till följdfrågor. Ibland väldigt organisatoriska frågor om hur sjukvårdsapparaten fungerar i praktiken. Det är då jag brukar få höra missuppfattningar som jag bara måste räta ut och rätta till.

Men det är inte alla chaufförer som är så djuplodande. Ibland är de väldigt ”fiskande” efter information och då blir jag fåordig och kniper käft. Jag vill inte vara med om situationen då jag för sexton år sedan av en chaufför blev avkrävd smärtstillande och receptbelagda beroendeframkallande mediciner. Som jag faktiskt inte hade, men där chauffören inte trodde mig.

Det de fiskar mest om är min titel. Min erfarenhet är att om de frågar mig om jag är sjuksköterska eller läkare, så är de ute efter just behandlingstips och recept. Då brukar jag säga nej, säger att jag är sekreterare (vilket jag inte arbetar som men har som halvofficiell titel och ursprunglig grundutbildning) och gör klart att jag inte vill prata alls. Jag känner ganska lätt om de är ärligt nyfikna eller är ute efter något annat. Är de påstridiga gällande behandlingstips och recept så ”förstår” jag ingenting utan svarar lite svävande att de får vända sig till vården i egenskap av patient och att jag inte känner till sökvägarna. Jo, jag kan spela dummare än vad jag är.

Dagens insikt är att jag ständigt får ta på mig rollen som utbildare. Ibland en situation som kan vara krävande. Om det är en chaufför som är ute efter något annat än bildning.

||||| 0 I Like It! |||||