Sense….8


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

I går dök det upp en ny helt fantastisk serie på Netflix. Sense8.

Ja, hur beskriver man den? En korsning mellan Heroes, Matrix, Lost och lite annat som går ut på att tänja på våra gränser tankemässigt. Där är en väldigt tydlig HBTQ-ingrediens i form av lesbisk transkärlek och hemlig bögkärlek med faghag. Allt skildras väldigt ingående och närgående, vilket kanske inte är så märkligt eftersom 1) Netflix tillåter mer än gammel-tv, och 2) The Wachowskis (som gjorde Matrix) är inblandade. De sistnämnda två bröder fram tills den ena av dem blev kvinna. Men kanske inte detta är så viktigt om man ser till helheten av karaktärer som också inkluderar kvinnor i underläge där samhälle och tradition begränsar dem.

Okej, så vad handlar det om egentligen? Åtta personer på olika kontinenter blir mentalt sammankopplade, kan prata och hjälpa varandra. Den som är försvarslös kan få överta kunskap en annan besitter, t.ex. skytte eller kampsport. Det finns en bakomliggande konspiration som går ut på att förgöra/utnyttja dem (så långt har jag inte kommit än, men misstänker). Själva vet och förstår de inte riktigt hur eller varför de är sammankopplade.

De är många karaktärer och miljöer. Det utspelar sig parallellt i Mexiko, USA, England/Island, Tyskland, Indien, Kenya och Korea. De är snabba klipp, korta scener, totalrörigt men ändå så snyggt gjort och med starkt manus. Första scenen i första avsnittet är totalt obegriplig men ganska snart klarnar det och det är inte svårt att hänga med i alla hopp. Det jag mest reagerar på är hur jobbigt det måste varit för filmteamet och skådespelarna att spela in samma samtal två gånger men i olika miljöer. När de sensetiva (sense8) pratar med varandra finns båda karaktärerna på två ställen i världen. Kanske det är det som gör det begripligt, att filmmässigt visa det så här när de egentligen pratar med varandra i huvudet. Äh, svårt förklara. Sammanfattningen är att detta är en väldigt bra serie, välgjord, ett hantverk.

Tvdags.se har också skrivit om Sense8.

||||| 0 I Like It! |||||