Vården

Det blev några high fives i dag på jobbet. Jag höll åter deadline för bokslut 2017. Det är ett delat ansvar men i praktiken är det jag som rensar surdegarna och tar över när läkarkollektivet inte hunnit sitt jobb. Vad det innebär? Nja, att jag lyckades dammsuga hem ytterligare 3 miljoner från staten till sjukvården på två timmar. Sjukvårdens ekonomi är villkorat och bygger både skatteintäkter/avgifter, men utöver det utgör sjukvårdens ekonomi till 80 % av statligt bidrag baserat på att man kan visa sina prestationer genom uppgifter som skickas till Socialstyrelsen som statistik. Typ. Förenklat.

Årets första arbetsdag. Självklart glömde jag som vanligt att ta min knarktablett för hålla mig vaken, så jag fick åka hem lite tidigare och sova 1½ timme på soffan. Nu är jag människa igen.

Mässlingen är en pågående diskussion just nu. Jo, vi är hårt ansatta på jobbet och det har gått ut direktiv till personalen. Jag vet inte om jag haft mässlingen som barn. Barnsjukdomar var ju inget man precis fick verifierat på den tiden, för man sökte inte vård utan stannade hemma om man var sjuk oavsett vad det handlade om. Man förutsatte att hudutslag med feber var någon form av barnsjukdom – vilken var inte så intressant. Och det var först 1971 man började vaccinera MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund), så spruta nr 1 vid 18 månaders ålder fanns inte utan jag fick vänta tills det var dags för spruta nr 2 i början av 80-talet. Därmed är jag inte skyddad mot mässlingen om jag inte haft det.

Enligt direktiv måste jag nu vaccinera mig mot mässlingen på nytt vilket inte är någon fara även om jag redan har antikroppar mot mässlingen. Vaccinerar jag mig inte blir jag avstängd från jobbet.

Problemet är att jag inte får vaccinera mig. Vaccinationer innehållande levande virus får inte ges till någon som står på den MS-medicinering jag har. Farligt. Väldigt farligt. Influensavaccin går bra då det är avdödat virus som ges. Så frågan är vad jag gör nu? Jag försöker övertala arbetsgivaren att skicka mig till företagshälsovården för att ta serologi för att se om jag har antikroppar mot mässlingen. Har jag antikroppar betyder det att jag trots allt haft mässlingen som barn. Men om jag inte haft mässlingen och inte har antikroppar…? Jag vet inte. Det gör mig till ett arbetsmiljöproblem då jag kan smittas med mässlingen och under inkubationstiden smitta alla i de rum jag vistas i om någon saknar antikroppar. Särskilt barn under 18 månader. Mässlingen är en dödlig sjukdom.

Ett alternativ är att jag avslutar min MS-medicinering. Då får jag vaccinera mig två månader senare. Därefter kan jag efter en tid återuppta min MS-medicinering, men då måste jag åter observeras 6-8 timmar för att se att jag inte får typ hjärtstillestånd.

Förmodligen säger neurologen att jag ska vaccinera mig ändå, för risken är inget de tar på sig då det då blir mitt val. Men om de inte förbjuder mig och jag själv vägrar – hur ställer sig arbetsgivaren till det? Diskussionen lär fortsätta.

||||| 2 I Like It! |||||