Exponerad för mässlingen

I morse vaknade jag av att telefonen ringde. Det var akuten som gjorde smittspårning då jag i fredags ska ha stött på en patient på akuten som haft mässlingen trots grindvakter. Allt var egentligen lugnt – om jag haft mässlingen eller fått mina 2 MPR-sprutor som barn. Och har man inte haft mässlingen eller endast fått en MPR-spruta, så är det ju bara att ta en ny vaccinationsspruta.

Öh… Jag har kanske haft mässlingen som barn. Jag har fått endast en MPR-spruta. Och jag får inte vaccineras med levande vaccin (som mot mässlingen) då det är kontraindikation för min MS-medicinering. Detta skapade lite panik för akuten som fick kontakta infektionskliniken. Därmed blev jag beordrad att ta mig till infektionskliniken akut i dag.

Jag har en pågående förkylning med svår andnöd. Men man fann ännu inga symtom på att jag skulle vara smittad med mässlingen. Däremot så vågar man inte chansa, så jag fick två sprutor högdos immunoglobulin. Det är antikroppar som förhoppningsvis gör att mässlingen inte bryter ut, eller endast lindrigt. Men man tog också antikroppsbestämning, där provsvar kommer om två dagar. För kanske jag haft mässlingen och då är allt lugnt igen. Annars hoppas man på immunoglobulin att det hjälper. Eventuellt måste jag fortsätta en sådan behandling i så fall. Kanske. Dessutom tog de nya prover för min förkylning som påverkar mig mycket vad gäller andningen. Förmodligen virus, men är den bakteriell så skriver de ut antibiotika åt mig under kvällen (provsvaren kommer sent på kvällen, läkare skulle ringa mig under kvällen eller torsdagen).

Blir jag klokare av allt ovan? Är jag smittad? Är jag skyddad? Behöver jag mer behandling? Det enda som nu sagts är att jag inte får jobba och det beror inte på min förkylning. Jag får inte jobba för jag kan antingen smittas på riktigt av mässlingen, eller vara bärare och smitta personal och patienter på jobbet. Har jag inga antikroppar mot mässlingen så måste jag avvakta och se om mässlingen ändå bryter ut på mig. Symtom kommer efter en vecka. Det är arbetsgivaren som bestämmer när jag får komma tillbaka till jobbet. Inkubationstiden för mässlingen kan vara ända upp till 20 dagar nu när jag fått immunoglobulin.

Hoppas jag hade mässlingen som barn. På fredag vet jag. Eller så hinner jag få mässlingen kommande dagar.

||||| 6 I Like It! |||||