Upplevd hälsa

Kommande vecka är det dags för två MS-relaterade saker då jag nu haft min nya MS-medicinering i tre månader.

  1. Synundersökning på ögonklinik för att se så jag inte håller på att bli blind då det är en möjlig bieffekt av medicineringen.
  2. Blodprovstagning och blodtryck då detta påverkas av medicineringen.

Ja, inte vet jag? Subjektivt är det inget jag kan avgöra även om synen varit lite extra dålig senaste dagarna. Men så påverkas ju synen i sig lite fram och tillbaka av MS i sig. Det är väl därför man automatiskt blir skickad till ögonklinik efter tre månader. Ser de inga tecken till ögonpåverkan så inträffar det inte senare heller som en biverkning. Upptäcker man förändring så avbryts min MS-medicinering prompt och ögonförsämringen återhämtar sig (man blir inte blind).

Jag är dålig på att använda mina nya progressiva glasögon. Svedan jag får i ögonen i samma sekund jag sätter på mig glasögonen är lite oförklarlig. Jag försöker med tillvänjning, men det är svårt. Annars fungerar glasen bra, förutom att jag undrar om jag fick rätt styrka på ett av glasen då allt är suddigare på vänster öga jämfört med mina gamla glasögon. Känns också som om pupillfokus hamnat snett. Kanske därför det svider så i ögonen? Men på höger öga och glas är det perfekt och mer knivskarpt. Om jag orkar får jag väl gå inom optikern någon dag.

Just nu tycker jag att mina helger är för korta. Det har nu gått lång tid sedan jag senast arbetade helg (nåja, 30/12), och det innebär att jag har ett regelbundet måndag till fredag-schema. Med helgarbete fick jag bättre fördelning under veckorna med vila/arbete. Därför känns det som om jag aldrig är ledig eller har tre dagar ledigt i rad. Känns inte som om jag får någon återhämtning. Nå, men så fort mitt schema tillåter så ska jag arbeta någon helg. Det där med att byta dagar i schemat är lite jobbigt eftersom jag bokas upp ständigt med möten som inte (av naturliga skäl) kan ligga på en helg.

Ibland funderar jag på om jag kan arbeta heltid (senast jag gjorde det var under några månader 2000/2001). Nu när jag kan arbeta på distans slipper jag uttröttande resor till och från jobbet. Samtidigt är det fysiskt jobbigt att arbeta på distans då man blir mer stillasittande. Men varför boka upp sig med än mer jobb när man ändå har en sjukdom som påverkar negativt och som kräver vila? Jag gillar fortfarande inte den där fördelningen som Försäkringskassan har med att vara ”förtidspensionär/sjukskriven” 25-50-75-100 %. Min sjukdom är inte konstant, så varför är inte ”systemet” mer flexibelt? För typ 10 år sedan skickades enkäter ut med frågor hur man ville utveckla nämnda system för att underlätta, då det också var en politisk önskan via FK. Inget hände. Istället kom målet ”förtidspensionär/sjukskriven” 0 % och ännu mindre flexibilitet. Det är något jag kan förstå samhällsekonomiskt (höga kostnader), men nationalekonomiskt och hälsoekonomiskt är det en katastrof då QALY (nytta upplevd subjektiv hälsa) också måste räknas in.

Så. Hur upplever jag min hälsa? På en skala mellan 1-10, så skulle jag nog säga att jag pendlar mellan 3-5.

||||| 11 I Like It! |||||