Ännu mer

Genomförkyld. Nåja.

Om en månad håller jag i ett möte på jobbet som enbart ska ske på engelska. En av deltagarna kan inte svenska. Jag är inte van vid att tala engelska, finner aldrig orden lika lätt som när jag skriver på engelska. Värst är uttalet då det är så sällan jag får praktisera verbal engelska. Ändå ser jag inte detta som ett lika stort problem som att prata termspråk på engelska, för jag tror inte jag vet vad allt heter på engelska. Som av en händelse så ska jag om ett par veckor gå på en engelsk föreläsning/utbildning i medicinsk engelska, men det är mer kliniska sjukvårdstermer och det jag behöver kunna om en månad är en ekonomisk/statistisk engelska. Ändå är det inget jag ligger sömnlös över, för jag tar saker och ting som de kommer. Det går inte förbereda sig, utan man får improvisera.

Jag har fått ett nytt uppdrag på jobbet. Eller. Det är väl en engångsföreteelse. Jag ska utbilda kollegor i hur vårt datajournalsystem egentligen ska användas. Själv arbetar jag inte i datajournalen längre, men gissa vem som kan…?

  • 2004 införde vi datajournalen. Jag gick då handledarutbildning i detta och är enda personal som finns kvar i verksamheten från denna tid.
  • 2014 uppgraderade vi system rejält och då satt jag med i projektet inför nya införandet, var systemadministratör för systemet samt var med och utbildade samtliga personalkategorier. Samma år och efter införandet, så avsade jag mig allt samröre med datajournalen (eftersom jag utsattes för trakasserier i den organisationen).
  • Jag har aldrig kunnat släppa det ändå eftersom jag haft minst 3-4 nya systemadministratörer som kommit efter mig under dessa år. Där har periodvis varit obemannat och då har jag ”hoppat in” samt lärt upp alla som sedan fått uppdraget.
  • Tyvärr är jag den enda som har historiken till varför och hur man ska arbeta i systemet. Självklart finns det inga utbildningar, ingen upplärning eller skrivna rutindokument och lathundar. Trial and error gäller för alla som börjar arbeta i systemet. Den ”genomgång” kollegor ger är bristfällig, ytlig och genraliserande.

När jag i dag nämnd ett exempel på vad nästan alla gör fel på, och som får konsekvenser de inte ser, ledde till att frågan lyftes upp på dagordningen – och plötsligt ska jag utbilda 17 kollegor. Som sagt har jag ett fotografiskt minne och kan återge allt jag lärt mig. Sånt straffar sig. Eller mig.

Bäst att tillägga – ja, det handlar om patientjournalsystem, men är av teknisk natur och om arbetsrutiner. Det är inget som har betydelse för en patient. Administrativt är den annan typ av utbildning. Något jag också föreläser om. *suck*

Jag gör inget annat på jobbet än internutbildar och pratar i det oändliga.

 

||||| 0 I Like It! |||||