I förkylningstider…?

Panikångest, andningssvårigheter. Hur medveten jag än är, så är det inget jag har (fungerande) redskap att stoppa eller lindra. Det är stressrelaterat, det är jag övertygad om efter alla läkarundersökningar jag genomgått senaste tre månaderna. Men man konstaterar bara ”inget fysiskt” och sedan släpper man det även om jag inte får luft och hyperventilerar. Varför är jag så stressad? Det är ett kroniskt tillstånd grundat på dels mitt jobb men också på grund av att ha svåra MS-symtom. Men det som gjort mig än mer stressad och som leder till panikångest, är bromsmedicinen mot MS (tablett Gilenya). Jag är livrädd för de dödliga biverkningarna som jag själv ska vara observant på och rapportera. Hur lätt är det när symtom är det enda man känner ändå när man har MS? Hur särskiljer jag det från biverkningar? Och i dessa förkylnings-, influensa- och magsjuketider?

I går var det min tur att utbilda (blev utbildad i måndags) och tydligen var man nöjda och fick lite nyheter till sig. Annars innebär varje ny arbetsdag nya uppdrag(sbeskrivningar) som kastar om mina dagar som jag annars försökt planera minutiöst för att hinna med allt. Fördelen med att arbeta när man mår dåligt är att dagens går utan att man funderar så mycket, inte känner efter så mycket. Lediga dagar är underbara då jag behöver vilan och avkopplingen, men alla symtom förstärks då också och man börjar ifrågasätta vad man egentligen känner.

Om 1½ månad bör jag göra ny magnetkamera. Känns ändå otäckt med 6 månader mellan varje undersökning, men biverkningar av medicinen är nog inte så aggressiv att man upptäcker något med tätare kontroller, men mentalt hade det lugnat mig om jag känt att man ändå höll koll på mig mer aktivt.

Funderar lite på om jag ska bryta medicineringen. För har jag blivit bättre i min MS? Eller känner jag mer besvär som kanske inte är MS-relaterade? Och även om jag har en sämre behandling av MS, är det inte mer acceptabelt att få nya bestående skador av MS då jag kan handskas bättre med dem då jag lättare känner igen orsak och verkan? Jag får ta upp saken med behandlande läkare i maj. Bortsett från MS är jag halvskruttig och ingen vet riktigt varför då man bara uteslutit saker, inte identifierat något.

||||| 0 I Like It! |||||