Den stora samhällsfaran


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

För några år sedan strejkade undersköterskorna. Snart kan sjuksköterskorna gå ut i strejk. Men märkligt nog kan inte en läkarsekreterare göra något sådant. Försök har gjorts men det avstyrdes med motiveringen ”samhällsfarligt”. Vad detta bevisar vet jag inte riktigt. Kanske det är så att jobbet inte står och faller om en undersköterska försvinner då det finns sjuksköterskor. Samma sak för sjuksköterskor, det finns läkare. Det finns alltid någon annan personalgrupp som hjälpligt får det att fungera kring patienten. Värre är det för läkarsekreterare. Tar man bort dem så finns det ingen som vet hur man närmar sig en ringande telefon.

Det sista var elakt sagt. Men det är så att inga andra personalkategorier riktigt kan greppa om sekreterarens uppgifter (telefon är något väldigt sekundärt). Tydligen har man ändå ett synsätt som säger att det är en viktig funktion. Tillräckligt för att strejkrätten inte riktigt ska få gälla. Jag är imponerad. Och väldigt konfunderad. För egentligen handlar det väl bara om att man känner till att en sekreterare inte har så många andra arbetsgivare att välja mellan och då kan man komma med sådana här ursäkter som samhällsfara utan att något förändras. En under- och sjuksköterska har lättare för att ta sitt pick och pack, byta arbetsgivare och till och med land. Därför kan man sträcka sig väldigt långt och acceptera strejkåtgärder för att bevara personalgruppen intakt på arbetsplatserna.

I år är jag underbetald med cirka 7 000 kr/månad. Om jag jämför med fackets lönestatistik. Men inget som någon vill eller kan ta tag i. Men jag får åtminstone gratis kaffe på jobbet. Alltid en (likvärdig?) kompensation…

En annan lustig sak. Nu har sjukhus från hela landet börjat ringa mig för konsultation i frågor som jag inte har utrymme för att själv arbeta med p.g.a. tidsbrist. Så det får bli mitt bevis för att jag ändå har en kompetens som andra efterfrågar.

||||| 0 I Like It! |||||