Åter denna Diana Gabaldon!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Jag har bokhyllor i sovrummet, vardagsrummet, hallen, passagen (minihallen, har två) och i klädkammaren. I alla har jag böcker, böcker och åter böcker. Men jag har bara läst ett fåtal. Ändå fortsätter jag att köpa böcker.

Sedan några veckor tillbaka har jag åter börjat läsa böcker. Det har varit dåligt med det de sista åren – tid, ork och engagemang har inte riktigt räckt till. Så vad läser jag då? Nyinköpta böcker? Nej. Några av alla de olästa böcker jag har i hyllorna? Nej. Jag läser om Diana Gabaldons (blogglänk i vänstermenyn) Outlander-serie. Just nu är jag inne på tredje boken.

När jag letade efter denna den tredje boken i mina hyllor (har inget sorterat – får gå igenom alla böcker i alla hyllorna när jag letar), snubblade jag över en Gabaldon-bok som jag inte kände igen. Och som jag inte läst. Äh, tänkte jag. Det är väl en sådan där ”skriva för födan”-bok hon skrivit och som inte har något läsvärde.

Några timmar senare hittar jag en länk på nätet som handlar just om denna udda bok. Det visar sig att den inte alls är så udda. Den är en spinoff på Outlander-serien. Det framgår inte när man läser bokens baksida. Där står något diffust om Lord John Grey som i London på 1700-talet ska jaga en mördare. Så står det inte på nätet. Där står istället att Lord John är homosexuell och att det är olagligt.

Hm. Kul att alla karaktärer i Outland-serien utnyttjas och får egna berättelser (hon ska också skriva en ny serie som ska handla om Raymond). Men det där med homosexualitet… Hon verkar ha hängt upp sig på det i alla sina böcker. I Outlander-serien blir Jamie (huvudperson, gift med Claire) våldtagen av en annan man (som halshuggs av Jamie i bok 3 om jag inte minns fel – i kriget mellan Skottland och England). Hertigen av Sandingham är också homosexuell. Han halshuggs som hämnd för att hans män mördat en tiggare (bok 2). Kan det vara så att hon låter bli Lord Johns nacke? Hon verkar ju ha ett ont öga mot homosexuella. Okej, jag ska ta reda på det. Boken ska läsas. När jag läst ut Outland-serien, vilket lär dröja. Det är närmare 5 000 sidor att plöja igenom.

Boken jag fann? Lord John & Kärlekens Ljuva Plåga.

Det känns lite kul att skriva om Gabaldon. Min tredje dags dagboks-/bloggtext den 17 februari 1999:

Jag måste bara uppmana alla som läser detta att gå ut och köpa Diana Gabaldons bok ”Främligen” nu när bokrean börjar om en vecka. Denna första bok (800 sidor) i en serie av sex planerade, är helt fantastisk. Tyvärr har bara fyra böcker ännu kommit ut.
Boken handlar om sjuksköterskan Claire som 1945 reser med sin make till Skottland då han vill släktforska. Men på något mystiskt sätt försvinner Claire in genom en stensättning i Skottland, och upptäcker att hon hamnat i 1700-talets Skottland. Först tror hon att hon hamnat mitt i någon filminspelning, men upptäcker snart att så inte är fallet. Claire tas om hand av en skotsk klan och blir där en läkekvinna. Hon försöker på alla vis ta sig tillbaks till stensättningen för att kunna ta sig hem till Frank, sin man, på 1900-talet. Tyvärr misslyckas alla rymningsförsök och hon blir i stället djupt förälskad i Jamie. Nu är frågan; ska hon stanna kvar hos Jamie eller försöka ta sig tillbaks till Frank? Hon får många vänner i 1700-talets Skottland, och ett annat problem som uppstår är, kan hon överge dem när hon vet vad som väntar i framtiden? I kriget mellan England och Skottland kommer de flesta hon lärt känna att fullständigt slaktas. Har hon möjligheten att ändra historiens gång om hon stannar kvar?

Jag kan bara säga att denna bok (och böckerna) är helt osannolikt bra. Många kanske tycker att tidsresandet är för overkligt för att ens läsa boken, men då gör man ett väldigt misstag, då det först och främst är en helt otrolig kärlekshistoria som engagerar. Läs böckerna!!!

Diana Gabaldon har hängt med mig genom åren här på nätet. Ett tag var jag med i en mejlinglista som också Diana indirekt deltog i där man fick svar på frågor om man hade några. Numera finns mycket att läsa i hennes egen blogg.

Nu ska jag gå och läsa lite i Sjöfararna, den tredje boken, innan det är dags att åter försöka sova inför ännu en arbetsdag. Tre arbetsdagar kvar.

||||| 0 I Like It! |||||