Procenten


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Ingen på jobbet är avundsjuk på mig när det gäller statistik. När jag sitter och räknar plus, minus, dividerar och tar fram procentsatser. Vad jag själv tycker om det vill jag inte ens tänka på. Det är avskyvärt. Men samtidigt ganska tillfredsställande. Om det blir rätt. Jag har ingen aning om det blir rätt.

Jag och matematik har aldrig haft ett gott förhållande. Två år på gymnasienivå. Samtidigt har jag läst två år ekonomi på gymnasiet. Och bokföring och statistik på Förvaltningshögskolan (ingick som en liten delkurs). Så med mina klena matematikkunskaper är det lite imponerande med allt det där andra plus att jag har det som arbetsuppgift. Men jag tror jag klarar mig – genom att jag lärt mig läsa och tolka statistik. Jag ser vad som är rimligt eller orimligt när jag gjort mina uträkningar. Sedan är jag också glad över att datorn har Kalkylator och Excel. Och i nödfall, när huvudet håller på att sprängas, kan jag alltid räkna manuellt cell för cell i Excel.

Det bästa med statistik är att man aldrig i efterhand ska ifrågasätta riktigheten i de grundvärden man baserat uträkningarna på. Bara själva uträkningarna. Så jag hoppas jag gör rätt. Men inte ens det ifrågasätts. Annat än av mig.

I dag satt jag med statistik hela förmiddagen på jobbet. Jag är nöjd med resultatet. Om man nu inte plötsligt ber mig räkna om det hela med helt andra parametrar.

Jag fick också frågan i dag om varför jag har detta som mina arbetsuppgifter. Hur det landade på mitt bord. Öh, jag vet inte? Ingen hade det som uppgift tidigare trots att det efterfrågades. Jag satt med grundmaterialet och tyckte då det var lika bra att jag också gjorde statistiken. För det var ändå mig alla ringde för att fråga ”vem kan räkna ut detta”? Jag hade ingen att hänvisa till, så jag kände mig väl mer eller mindre tvungen att ta itu med detta. Sedan har det växt. Plötsligt blev där ett verksamhetsbeslut på det hela. Jag fixar statistik på begäran. Kanske inte bäst lämpad, men med visst intresse (snarare; ser nyttan).

Ah, du ljuva hägrande fridag! Arbetshelgen är över.

||||| 0 I Like It! |||||