30-dagarsutmaningen, dag 4


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Dag 4: Din favoritbok

Jag har läst många bra böcker genom åren. Tyvärr har jag läst desto fler skitböcker genom åren. Det svåra är också att definiera vad som är en bra bok och vad som gör det till en favoritbok. Dessutom är det inte nödvändigt så att favoritboken har några kvaliteter som egentligen gör den bra. Välskrivna böcker kan vara tråkiga. Och fula böcker kan vara riktigt… intressanta. Fula för mig är när grammatiken är fel, eller om där är mycket stavfel eller rent av felöversättningar av utländsk litteratur. Ja, det här är komplext.

Spontant kommer jag faktiskt inte på någon bok som kan sägas vara en favorit. De senaste veckorna har jag hört fem ljudböcker med Harlan Coben, och han är bra. Men inte rakt igenom. Hans böcker kan vara lite ojämna och språket är inte något litterärt under. Det jag attraherats av där handlar istället om den gemensamma grund som alla hans fristående böcker har. Man kanske kan beskriva böckerna som någon sorts deckare, men med lite konspirationer och mörka hemligheter från det förflutna. Det som gör böckerna så fängslande handlar om att alla dessa fristående böcker med nya huvudpersoner i varje bok, är att de utspelar sig på geografiskt samma plats. Det betyder att bipersonerna ofta är de samma i flera olika böcker. Till exempel är det samma åklagarmyndighet, advokater, detektivbyråer med mera som återkommer. Så parallellt med huvudpersonerna så får man ta del av bipersoner över flera böcker. En gång har jag varit med om att en huvudperson sedan blivit en biperson i en annan bok. Intressant. Lite dubbelbottnat. Lite bonus.

Men favoritbok? I mitt första blogginlägg (dagbok på nätet, då!) 1999-02-15 nämnde jag det som nog ändå är absoluta favoritboken. Diana Gabaldons Främlingen (bok 1 av flera i en serie, tror sista boken kommer ut nästa år i USA). Detta är en bok jag kan läsa om och om igen. Först och främst är det en kärlekshistoria mellan Claire och Jamie, Den ena född på 1900-talet, den andra på 1700-talet. Titeln syftar nog mest på att Claire som föddes på 1900-talet förflyttades till 1700-talet. En historisk kulturchock, kan man säga. Men det är inte kärlekshistorian eller tidsresandet som fängslar mig. Det är det gedigna arbetet av research som Gabaldon lagt ner. Och det är dessutom väldigt välskrivet. Men mest av allt gillar jag perspektivet som Claire (som är berättarrösten) ger oss 1900-talsmänniskor av hur det är att uppleva 1700-talet som en utomstående som måste anpassa sig till krig, svält, intriger, tortyr och makt. Och hur hon som läkekvinna (sjuksköterska)  bemöts med skepsis och rädsla.

Kanske det är dags att läsa om Främlingen och alla efterföljande böcker? Det är ett hästjobb. Det är tegelstenar. Men en upplevelse.

30-dagarsutmaningen

||||| 0 I Like It! |||||