Lite sorgligt


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Tänk, det är nu min sista sjukskrivningsdag. Fem veckor har gått. I veckan som kommer ska jag:

 • Arbeta tre dagar.
 • Ha semester en dag.
 • Ha tre fridagar.

Okej, så min sommarsemester gick om intet, men det gör inget. Inte ens före min sjukskrivning var jag stark nog att resa hem till Skåne. Kanske jag med tiden -om några år? – är så pass stark att jag klarar av att resa hem. Jag är inte berättigad till riksfärdtjänst, så jag kan inte få taxiresa från dörr till dörr 30 mil. Hade jag bott i annan kommun hade det förmodligen varit okej. Men min kommun (Göteborg – jag avskyr verkligen kommunen, älskar dock staden) har beslutat att jag visst har rätt till riksfärdtjänst, men att det ska vara med tillgängliga kommunikationsmedel, det vill säga kollektivtrafik. Enligt lag är färdtjänst kollektivtrafik, men det bortser kommunen ifrån och påstår istället att tåg är kollektivtrafik. De kan boka biljett till mig som är väldigt mycket dyrare än om jag själv bokar tågbiljett. Men jag klarar inte tåg. Jo, tågen i sig, men inte alla byten. Om jag ska åka hem:

 • Flärdtjänst till centralstationen.
 • Tåg till Lund.
 • Eventuellt byte i Hässleholm.
 • Byte till tåg mot Kristianstad.
 • Byte till buss i Kristianstad.
 • Resterande väg får jag gå.

Men problemen är förutom själva bytet:

 • Tåg ställs in väldigt ofta och man får ta buss. Jag kan inte ta mig upp/in i en buss.
 • Behöver rollator, men kan då inte bära packning eller kryckan.
 • Ömma moderns hus är inte handikappsanpassat.

En möjlig lösning på alla byten av färdsätt, är att i Lund byta till skånsk flärdtjänst (man ringer och bokar via Senegal) som gäller över kommungränserna men inom hela Skåne (tror jag). Men det löser inte problemen fullt ut.

Så det enda jag kan hoppas på är att återfå de funktioner jag hade före sommaren 2011. Det sorgliga är att jag inte varit hemma sedan 2011. Före dess var det 2006. Anledningen till att jag aldrig får åka hem beror på Göteborgs kommun. De håller mig gisslan. Och så det där med att direkttåget mellan Göteborg och Hässleholm försvann – det var en fungerande nödlösning där jag kunde hämtas med privat bil.

Jag vill ha riksfärdtjänst. Tre gånger per år. Istället blir det Skånebesök tre gånger per decennium.

Om jag hade varit frisk? Då hade jag åkt hem varannan helg.

||||| 0 I Like It! |||||

2 kommentarer

 1. Tofflan sa:

  Det där med riksfärdtjänst tycker jag är förjävligt! Mamma får bråka varje gång och hon kan inte sova på flera veckor medan hon väntar på beslutet. Hittills – ta i trä! – har det gått bra för henne att få, men…

  Tycker att du tillhör kategorin som definitivt borde få dörr till dörr och inget jävla tåg! 🙁

  28 juli, 2013
  • Jontas sa:

   Tja, jag kan bara slita mitt obefintliga men imaginära hår.

   28 juli, 2013

Kommentarer är stängda.