Tredje boxen på mindre än två månader


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Tv-tekniken är egentligen katastrof. Först hade jag ett kabelutbud som fungerade någorlunda även om jag var begränsad till vilka kanaler jag kunde titta på. Det har jag genom åren löst genom att konsumera tv-serier genom att köpa hela säsonger av dvd.

Nu skrotas hela kabelutbudet eftersom det är analogt. Det alternativ som getts är digitalt genom fiber. Vi har själva fått beställa den tjänst som vi vill ska kommer genom fibernätet, men det är inte alla som funnits tillgängliga. Själv hade jag gärna haft Telias digital-tv-utbud, men de är inte med i upphandlingen om att finnas med i tjänstutbudet. Alltså valde jag en konkurrent till Telia. Det finns trots allt ganska många att välja mellan, men mitt val föll på de som är mest kända (några företag har jag aldrig hört talas om och ofta några krävde att man beställde tv-tjänst genom två företag för att koppla ihop två boxar för att kunna se på en kanal – aldrig!).

Men som bekant hade jag otur när jag i augusti beställde abonnemanget. Först fick jag ett programkort men ingen digitalbox trots att jag beställt en sådan – en inspelningsbar variant. När jag efterlyst boxen och den skickats hem till mig, så visade det sig 1) fel sorts box som inte fungerar med fibernät och 2) inte inspelningsbar. Därför sände de en ny box till mig. Som fungerar med fibernätet men som fortfarande inte är inspelningsbar.

Därför ringde jag i förra veckan och hävde mitt abonnemang. Nej, kanske inte. Jag uppgradera abonnemanget och passade då på att byta form till TiVo. Först ville de inte godkänna detta eftersom jag förbundit mig till ett långt abonnemang som inte gick att bryta. Men eftersom man strulat så väldigt med mig, så gick de ändå med på det.

I dag har jag installerat min TiVo. Rent tekniskt så är det betydligt bättre än de gamla vanliga digital-tv-boxarna, även om tekniken för TiVo är gammal och omodern. Vilket jag inte bryr mig så mycket om eftersom jag vill ha mer flexibilitet vad gäller tv. Jag har inte på flera år suttit ner och tittat på ett program när det sänts, för det passar mig inte. Jag vill kunna spela in och se i efterhand. Med TiVo fick jag betydligt mer rent tekniskt, vilket bara är bra.

Det är tre kanaler jag kan spela in parallellt, vilket redan i morgon kommer att ske då tre av mina favoritserier krockar kl. 21. Jag behöver inte leta efter repriser.

Jag kan också gå bakåt i tiden och se program som redan visats. Utbudet är inte så stort, men jag kan gå bakåt en vecka i tv-tablåerna och se ett program.

Den kanal jag tittar på spelas automatiskt in under en timme, så jag kan gå tillbaka och titta, eller trycka på paus så fortsätter TiVo:n spela in och jag kan där också gå tillbaka och se ikapp.

Dessutom kan jag begära att TiVo spelar in allt sådant som intresserar mig utan att jag behöver programmera tider och kanaler. I önskelistan kan jag till exempel ange att jag är intresserad av Doctor Who och Supernatural, så spelas alla sådana avsnitt in oavsett vilket kanal eller tid på dygnet det sänds.

Spelas något in automatiskt som jag inte är intresserad av att se, så kan jag bara radera inspelningen. Råkar jag radera något som jag skulle velat se, så kan jag återskapa programmet.

Men jag kör mest med manuella inspelningar, där jag i förväg programmerar vilka program jag vill se i veckan (kommande två veckor). Jag kan också välja inställningar som prioriterar programmen om där är för många överlappande. Jag kan också förlänga inspelningar till om program inte slutar i tid. Ja, det verkar finnas tusen funktioner och möjligheter.

Det svåra är bara att hitta alla möjligheterna som ges. Det är också bland annat det jag menar med att tv-tekniken inte är bra. Det är inte användarvänligt men dyrt. Men TiVo verkar ändå vara ett gott alternativ i brist på annat. Nu ska jag bara bli ett med min TiVo och lära mig acceptera den krångliga tekniken.

Tillägg 1: Jag behöver inte längre fjärrkontrollen till min tv. Jag har fört över funktionerna till den fjärrkontroll som sköter TiVo:n. Bra!

Tillägg 2: Min dvd skrotade jag i dag. Jag har tidigare främst använt dess hårddisk för att spela in, vilket nu är onödigt (omöjligt?). Och vill jag se en dvd så kan jag göra det i datorn.

Tillägg 3: I går fick jag hålla reda på fyra fjärrkontroller, nu bara två (Apple TV och TiVo).

||||| 0 I Like It! |||||