Begränsad framkomlighet


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Hur fungerar vårt handikappsanpassade samhälle när det kommer till tillgänglighet? Enligt min erfarenhet; väldigt dåligt. Jag kan bli ganska upprörd över detta, trots att jag ”bara” har rollator. Om man betänker att jag arbetar inom vården där patienter med olika funktionshinder ska kunna ta sig fram, så blir jag förbannad när arbetsgivaren slår sig för bröstet och hävdar att allting är anpassat. Öh, nej…

Jag har bland annat framför klagomål på automatiska dörröppnare som är felplacerade, att handikappsanpassade toaletter är felkonstruerade (fel på höjd för toalettstol, handfat, tvål, pappershållare med mera), att hissar ofta är ur bruk och så vidare. Dessutom har de på mitt jobb en förmåga att blockera dörrar och gångar. Till exempel kan jag inte komma in på mitt rum på grund av stora tvättvagnar, uppspända paraplyn på golvet som ska torka, stolar och pallar som bara sätts rakt ut i korridoren med mera. Farligast för mig (med dålig syn) är när någon öppnar diskmaskinen och ställer luckan rakt ut i personalrummet. Jag uppfattar allt detta som väldigt nonchalant, på gränsen till arrogant.

Värst är när hiss helt saknas. Då brukar där vara små rullstolshissar (livsfarliga när man inte sitter i rullstol men behöver ta sig uppför trappor med rollator). Hos tandläkaren brukar någon idiot ställa upp dörren/grinden på fel våning, och då står man där utan möjlighet att få ner hissen. På jobbet finns en annan variant, där det inte går att trycka ner en hiss som står på fel våningsplan, för det går bara att manövrera hissen om man befinner sig i den. Därför behöver man – i båda fallen – någon med sig som kan springa upp för trappor och se till att hissen kommer dit jag befinner mig. Ett tredje fall jag känner till kräver att man har nyckel som först ska hämtas två våningar upp. Men som ändå inte fungerar eftersom fastighetsägaren ändå brutit strömmen då de ansett för många använda sig av den. Öh?

Nej, jag tror inte jag går in på Färdtjänsten Göteborgs arrogans. Där hjälper inte ens läkarintyg.

Annars blir jag nog mest förbannad på hissarna på jobbet. De som fungerar. Ständigt är där personal i hissarna som gör att man med hjälpmedel inte kommer in och får plats i hissen. Man får vänta på annan hiss. Frisk människor som kan ta trapporna. Och som utestänger, inte ger plats, för de som verkligen behöver åka hiss. Och rätt som det är låses hissarna av vaktmästare eller posten som ska dela ut leveranser. Då kan hissarna vara avstängda i en timme.

Och detta är då enbart det lilla jag får erfara med min lilla rollator. Ms skapar inte problem för mig, det är andra som skapar problem för mig. Arslen!

||||| 0 I Like It! |||||

2 kommentarer

 1. Tofflan sa:

  Håller fullständigt med om att det inte alls är så handikappanpassat som offentlig verksamhet tycker. Det är skamligt att det är så dåligt på många håll – just vårdinrättningar borde föregå med gott exempel.
  En svart bak till detta från Tofflan! 👿

  12 februari, 2015
  • Jontas sa:

   I dag var jag i fackliga lokaler… Öh, tror det blir ett nytt blogginlägg om det.

   När det gäller jobbet så är den handikappsanpassning som finns endast gjord för patienter (och knappt det). Personal kan inte ha funktionshinder enligt arbetsgivaren. Det är då jag slår dem med kryckan.

   12 februari, 2015

Kommentarer är stängda.