Snuskigt


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Ångestriden över melodifestivalen. Jag vill verkligen inte se på eländet, och det har jag inte haft lust för på flera år (typ senaste 40 åren). Ändå känns det som om man missar något väsentligt ur en social aspekt – ”alla” andra tittar ju? Det som ger mest ångest är att i någon form göra en schlagermassaker. En sådan tar längre tid att åstadkomma än programmet varar. Det har också blivit värre i och med att där är så många delfinalet istället för ett program. Nej, jag tycker inte att det är fest.

Annars är jag i dag mest förvånad över att jag sovit ännu mer än det jag nämnde i förra inlägget. Jag är verkligen totaldäckad av trötthet efter den här veckan. Att då också tvinga sig uthärda mello känns övermänskligt omänskligt. Jag trotsade ändå tröttheten i dag genom att yrvaken hasta ut på livsnödvändigt uppdrag, det vill säga jag var tvungen att köpa snus.

Det där med snus gör mig också lite orolig och ger smått ångest. Risken är att det blir totalt tobaksförbud på jobbet utöver redan rådande rökförbud. Hur gör jag då? Jag har pratat med HR-specialist redan nu som förklarat att man får varningar innan man blir avskedad med omedelbar verkan. För att jag sitter på mitt eget rum, aldrig träffar en patient, inte påverkar hälsan negativt för någon annan. Det låter hårt. Jag förstår ”omtanken” om friskare personal, men jag har också andra aspekter. Bortsett från ovan trötthet, så har jag också ms-tröttheten där nikotin har en uppiggande effekt. Men jag är livrädd för att sluta snusa. Inte på grund av abstinens, för den är snabbt övergående och knappt märkbar, utan på grund av det där med mina tänder. Hur mycket fluor jag än använder, hur mycket jag än sköter om min tänder enligt konstens alla regler, så håller min emalj på att tunnas ut. Detta är en konsekvens av min bromsmedicin mot ms, vilken jag alltså inte kan vara utan. Jag kan inte hålla riktigt jämna steg med fluor. Därför har min tandläkare inofficiellt förklarat att det är rena turen att min tandstatus inte är sämre än vad den är. Tack vare snus. Officiellt är de fördömande vad gäller snus, men har förklarat för mig att jag bör fortsätta snusa för mina tänders skull. Det är den ökade salivproduktionen som gör att tänderna skyddas. Men det finns ju tabletter med äppelsyra som ökar salivproduktionen? Kan jag inte byta ut snuset mot det? Öh, jag kör redan med maximal högdos av dessa tabletter parallellt med snus. Så min konsekvens av att sluta med snus är förödande. Frågan är – kan jag få läkarintyg och dispens mot ett totalt tobaksförbud? Nej, jag tror inte det. Antingen innebär det att jag avslutar min tjänst eller börjar med distansarbete. Eller drar ut alla tänder och skaffar lösgom. Har man verkligen tänkt igenom detta med totalt tobaksförbud?

||||| 0 I Like It! |||||