Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107
Har jag något ansvar i mitt arbete? Egentligen? Det är en svår fråga. Vad jag har för arbetsuppgifter är en lika svår fråga. För några år sedan bloggade jag om vilka arbetsuppgifterna är för en läkarsekreterare. Jag är fortfarande detta, har en anställning som en sådan. Men jag har i dag helt andra arbetsuppgifter. En sammanfattning och uppdatering:
– Registrator för två kvalitetsregister. Jag gör medicinska bedömningar och registrerar dem utifrån journaldokumentation.
– Koordinator för ett tredje kvalitetsregister. Där gör jag också medicinska bedömningar utifrån journaltext. Man kan tycka att det bara är att hämta medicinsk information, men inte riktigt. Bristfällig eller felaktig information gör att jag får omvärdera. Uppdraget innebär också att jag är ansvarig för registret samt är kontaktperson för andra vårdinrättningar.
– Ovan register ska presenteras i statistikform var tredje månad, vilket ligger på mitt ansvar. Det är inget datasystem som automatiskt gör uträkningar, utan jag får göra matematiska sammanställningar och omarbeta information ur databaser.
– Behörigheter och upplärning för registrerande vårdpersonal i kvalitetsregister tre ligger också på mitt ansvar. Samt att på central nivå rådfrågas om medicinska underlag.
– Handledare i datajournalsystem. Jag handleder alla typer av personalkategorier. Jag är länken till systemadministratören samt är del av utvecklingen. Adjungerad på sköterskemöten.
– Kodare. Rättar läkares diagnoskodning utifrån journaldokumentation samt ändrar felaktigheterna som ligger till grund för fakturering och nationell/internationell statistik. Sitter med i flera arbetsgrupper och arbetar tillsammans med en läkarförening samt är en länk till Socialstyrelsen.
– Undervisar och ger föreläsningar till kollegor, sjuksköterskor och läkare i kodning och i regelverk.
En ”normal” läkarsekreterare skriver journaler åt läkare. Det är något jag aldrig hinner och inte gjort på över tre år. Jag har avancerat och gått vidare. Bara detta jag nämner motsvarar cirka 300 %. Säkert har jag gömt att ta upp en del av det jag gör samt att jag inte beskriver i detalj mitt arbete. Men det är omfattande och avancerat. Och svårt (men inte omöjligt).
När jag ringde facket för att fråga vad jag egentligen ska ha i lön fick jag som svar ”minst 25 000 kronor per månad, som medellön”. Baserat på ansvarsområden och svårighetsgrad. Ligger jag på den lönen? Nej, i år kanske jag kommer över 20 000 även om det är på heltid och jag hinner allt på 75 %. Det är märkligt. Jo, min uppfattning är att jag är underbetald. Hade jag själv varit lönesättande chef och haft en underställd med ovan arbete hade jag lagt 28 000 kronor som ingångslön men efter ett år höjt till det till cirka 30 000 kronor. När jag säger så försöker jag verkligen vara objektiv.
Det jag inte förstår är varför inte lön anpassas efter just ansvarsområde och svårighetsgrad. Istället är min lön anpassad efter vilken titel jag hade vid anställningstillfället för åtta år sedan. Och med arbetsuppgifter som jag lämnat. Min titel är också ändrad men inte på anställningspappret. Min tolkning blir ”feghet”. Det är därför min lön inte värderas korrekt av arbetsgivaren. Och kanske det också beror på att man inte förstår arbets art då den är så annorlunda jämfört med vad arbetet bestod i en gång i tiden.
Är jag bitter? Nej, faktiskt inte. Snarare bara lite uppgiven och trött.
Kommentarer stängda