För lite av det goda


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Hela det här året har jag haft svårt med sömnen. I natt blev det akut på ett sätt som jag inte finner så trevligt – jag kunde inte somna. Inte förrän 03.30, och sedan var det dags att gå upp kl. 06. Det är för lite. Jag stuvade om lite i arbetsschemat eftersom jag förstod att det kom att bli en kort dag.

Jag får frågan varför jag inte sovit mer. Vad det beror på? Jag vill inte ge min förklaring av min insomnia, utan säger ”det är bara så det blir ibland”. Sanningen är att jag mycket väl vet orsaken men vill förringa mig själv genom att inte hänvisa till ms. Jag vill inte att flytta fokus eller skylla på ms. Vissa tycker då bara att jag skyller ifrån  mig och ljuger. Att jag istället bara inte kommit i säng, att jag suttit vid dator hela natten, sovit för mycket på dagen eller varit fysiskt inaktiv. Nå, men i går var en hektisk och fysisk dag utan dagsömn, samt att jag lägger mig i tid.

Vadå ms? Jo, vi med ms kräver väldigt mycket vila och väldigt mycket sömn. Hur mycket varierar lite över tid. I julhelgen insåg jag att 10 timmar per natt plus 1-2 timmar på dagen, var det som krävdes om jag skulle fungera och orka. Sedan årsskiftet behöver jag fortfarande mycket sömn, men jag kan inte sova hur trött jag än är. Det är också ett ms-symtom – att inte kunna sova. Det är därför så många med ms har både dopningsmedel för att hålla sig vaken, men också sömntabletter för att kunna sova. Jag vägrar sömntabletter och tar nästan aldrig uppiggande läkemedel. Det känns bättre om man kan följa ms-sömncykeln hur den än ter sig. Men det är skitjobbigt (lindrigt uttryckt) att inte kunna sova och sedan dessutom försöka prestera under arbetsdagen. Mitt enda egentliga alternativ är att ta en karensdag för vila, vilket jag också vägrar. Jag är väldigt envis. Jag trixar istället med sena och halva arbetsdagar. Som jag i slutändan får jobba in, men det får bli en dag när energi finns.

Energi. Kom ihåg det där med att en med ms förbrukar dubbelt så mycket energi som den som inte har ms. Det betyder att om en ”frisk” och en med ms tillsammans går en promenad på 20 minuter, så har den med ms förbrukat lika mycket energi som om han/hon gått 40 minuter. Inte konstigt att jag inte har någon energi.

Och jag undrar vad det är med ms i sig som gör att man plötsligt inte kan sova? Dock kunde jag sova en knapp timme efter jobbet men har inga föreställningar om natten som kommer. Det blir bättre när det blir helg, för då behöver inte någon klocka tvinga upp mig.

||||| 0 I Like It! |||||