Dag: <span>8 april 1999</span>


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Jag känner mig lurad i dag. I förra veckans Allas (veckotidning) gjorde man reklam för denna veckas tidning då där skulle vara ett stort specialreportage om dagböcker, bl.a. om Dagbok på nätet. Alltså köpte jag tidningen i tron att där skulle vara något intressant, typ intervju med någon som skrev dagbok på nätet. Men icke! Man berättade med fem meningar om Justin Hall, som väl är den mest berömde dagboksförfattaren. Sedan skrev man om att anledningen till att skriva dagbok och lägga ut den på Internet skulle vara av praktisk nytta, som t.ex. att släkt och vänner långt borta kunde följa med i ens vardagshändelser. Eller att man vill dela med sig av sina erfarenheter till andra. Eller fåfängan att få uppmärksamhet. Det var allt! Jo, de lade förresten ut fyra adresser till dagbokssamlingar på nätet.

Det som jag ville läsa, men som det inte stod skrivet, får jag väl själv skriva.

Intervju med mig själv (tur man är schizofren):

Har jag tidigare skrivet dagbok privat? Ja, när jag var ungefär tio år. Det var kanske under tio tillfällen på ett år. Sedan blev det inte mer. Jag har fortfarande dagboken kvar. Där var väldigt mycket tecknade bilder och kunde stå typ ”i dag regnade det jättekul”. Vad det betyder vet jag inte.

Sedan då? Jo, sedan genom åren har jag faktiskt haft små svarta böcker där jag skrivet upp citat, komihåg, små berättelser, roliga historier och så. Alltså inte direkt dagboksanteckningar i sitt vanliga utförande, men ändå väldigt nära dagbok.

Varför blev det dagbok på nätet? Många källor små… Det hela började med att jag ville lära mig göra hemsidor. Detta var för ett år sedan. Därför anmälde jag mig till en kvällskurs för att lära mig HTML-kodningen. Tanken var egentligen att göra en hemsida till en förening jag är med i. Det blev inte av och jag tyckte att något borde jag göra med den kunskap jag nu införskaffat. Egentligen är jag emot hemsidor där det står ”Jag bor där, och gör detta, och på min fritid gör så här”. Kunde inte förstå vem som skulle vilja läsa något sådant? Nu började jag alltså fundera på vad jag skulle ha med på min hemsida. Det jobbiga skulle bli att hitta på texterna, men tiden till det fick jag då jag blev långtidssjukskriven. Bra terapi! Jag upptäckte att Annica Tiger hade något som hette Reload, dagbok på nätet. Där stötte jag på en länk till EvaP som skrev dagbok. Tack vare henne kände jag mig inspirerad att också skriva dagbok. Och sedan har det fortsatt på den vägen.

Men varför? För vem skriver jag? Varför? Förmodligen var det lite fåfänga i början. Men ganska snabbt upptäckte jag att så disträ som jag är, så är det bra att kunna gå tillbaks och se att man faktiskt har levt och andats årets alla tidigare dagar. Ibland har man undrat, eftersom man inte ens kommit ihåg att man jobbat förra veckan. Och för vem? För mig själv! Som sagt, man ser att det fanns ett innehåll i sitt liv, även om det kanske inte varit mycket att skryta med.

Vad skriver jag om? Anser jag att jag är en vanlig dagboksförfattare? Jag skriver om det som funnits framför ögonen på mig under dagen. Det kan vara åsikter om vardags- eller världshändelser, filosofiska tankar, en massa spånande o.s.v. Men om det är vanligt vet jag inte. Alla skriver så olika. Säger man dagbok så tänker man väl mest på trånande tonårstjejer som skriver om den senaste musikidolen, eller pensionären som antecknar vädret, temperaturen och jämför med samma dag för ett år sedan.

Läser jag andras dagböcker? Och varför? Klart jag läser andras dagböcker! Villkoret är dock att den uppdateras nästan dagligen, minst fyra gånger i veckan. Det roliga är att följa någon kontinuerligt och på det sättet lära känna personen bakom dataskärmen. Sedan kan man ju mejla och kommentera vad den andra personen skrivit, och sedan föra en dialog i något ämne som engagerar båda. Tänk så mycket man har att lära av andra.

Något annat jag vill ha sagt? Njae, inte riktigt. Men här kommer länkar till dagbokssamlingar och dagböcker jag följer mer eller mindre kontinuerligt.

Privatpersoner jag följer:

Se där! Allas kan slänga sig i väggen! Nu har jag gjort åtminstone en del av det som de borde ha gjort. Du milde, vad jag blev självbelåten. Måste kila och se i spegeln hur mitt huvud och ego växer.

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda