Eh, vadå?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

En nyhet presenterade precis på SVT:s text-tv. Och jag förstår ingenting.

För första gången i Sverige har läkare lyckats undvika en hjärttransplantation och istället lagat patientens hjärta under lokalbedövning.

Metoden som läkarna använder heter kateterablation och innebär att man leder in en slang genom ljumsken upp till hjärtat för att sen bränna av de elektriska impulserna som orsakar hjärtflimmer.

Operationen utfördes på Karolinska Universitetssjukhuset och innebär nu en ny möjlighet till hjälp för tusentals personer med hjärtåkommor.

Kateterablation har funnits i många år, på flera sjukhus i landet. Det görs i lokalbedövning (narkos också, har jag för mig). Det är en känd och vedertagen behandlingsform vid speciella arytmisjukdomar. Man bränner av nervbanor (förenklat uttryckt) så att de elektiska impulserna leds om och rätt i hjärtat. Så vad är nyheten?

Möjligtvis detta att man undvikit transplantation. Men indikation till hjärtbyte kan vara annat än retledningsstörningar i hjärtat. Så nyheten är vädligt intetsägande. Behandlingsformen är vedertagen. Att nyheten generellt skulle innebära slutet för hjärtbyte är fel. Just nu väntar jag på en kompletterande och mer djupgående förklaring. Tydligen döljer sig något i ”nyheten”. Jag undrar vad. Kanske Dagens medicin ger ett förtydligande i morgon? De är enda källan till riktig information vad gäller medicinska frågor.

||||| 0 I Like It! |||||