Kaoset i snökaos


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Vem har fått mest problem med snön? Stockholm eller Göteborg? Pest eller kolera? Nej, det går inte att jämföra, då olika problem uppstår oavsett hur mycket eller hur lite snö som kommit. Nu kan jag bara prata för egen del, om hur det är i Göteborg.

Först på tredje dygnet av snöfall nonstop, så fann man fram plogbilarna i morse. Men jag har inte varit ute i trafiken i dag, så jag vet inte hur det varit. Måndag och tisdag har jag dock en del erfarenhet av. Måndagen har jag redan glömt och tisdagen skrev jag (väl?) om i går.

Det är helt sanslöst att jag i går fick stå och vänta på min taxibil/flärdtjänsten i en hel timme. Trots allt har det inte kommit mer än 15-20 cm. Ändå ställer det till problem, och det handlar inte bara om bristen på plogförsedda bilar.

  1. Framkomligheten i Göteborg är just nu obefintlig, och det innan ens snön kom. Finns det tre körfält så får bara ett användas av bilister, då körfält 2 är till för vägarbets personal och maskiner. Körfält 3 är uppgrävt då där ska bli bussfil. Är där två körfält, är ett för bilister, det andra grävs upp för att bli bussfil. Är där bara ett körfält så får man köra sicksack med mötande bilar, då körfältet ska breddas för att få plats med bussfil. Allt på grund av trängselskatten som ska införas vid årsskiftet.
  2. Göteborg har många backar, eller snarare sluttningar. Bussar står bara och slirar, kommer inte uppför sluttningarna. Bussarna ställer sig då på snedden över alla körfält och blockerar all trafik. Spårvagnarna kan inte köra på grund av isbildning i rälsen med långa spårvagnsköer som resultat, och blockar då ibland korsande vägar för bilister.
  3. När snön kom vågade få åka kollektivt, för den fungerar inte i Göteborg. Alltså tog folk bilen. På oplogade gator och ½-1 körfält, skulle alltså nu alla – bilar och bussar slira runt i snön med slitna sommardäck. Kan det bli annat än kaos?

Jag tror inte på trängselskatt. Jag tror inte att kollektivtrafiken får så värst många fler resenärer. För där är alltid någonting som strular med kollektivtrafiken. Skillnaden kommer att vara att samma antal bilar nu ska samsas i färre körfält samtidigt som där glest kommer att gå tomma bussar i de nya bussfilerna.

Största problemet ser jag med färdtjänsten. Som jag tidigare vid flera tillfällen (om och om och om igen) påtalat här i min blogg, så är färdtjänst enligt lag jämställt med kollektivtrafik. Men i Göteborg har man bestämt att färdtjänst inte får köra i bussfiler, för då plötsligt är inte färdtjänst kollektivtrafik. Med tanke på den ökade trängseln i vanliga bilfiler, så kommer det i praktiken innebära mindre tillgängliga färdtjänstbilar och längre restider. Färdtjänsten slipper inte undan trängselskatt, eller rättare sagt – taxichaufförerna som kör färdtjänst äger sina bilar och får själva betala trängselskatt. Värst är det för de åkare som äger mer än en bil. Det blir svindyrt för dem och kommunen betalar utefter hur många resenärer de kör. Men de kommer att köra färre eftersom de inte hinner med så många då de mesta av tiden kommer att stå i bilköer eftersom bussfilerna ska vara fredade.

Så detta att jag fick vänta en timme längre än avtalad tid med färdtjänsten, tror jag kommer att bli min vardag. Snön har bara gett en hint om det kaos som kommer att uppstå vid trängselskatt. Eller – snön gjorde nog ingen större skillnad. Annat än att det tog chauffören i går en timme att köra ett par kilometer genom stan – på öppen fyr-filsled där man inte gör bussfil.

Det är med oro jag tänker på morgondagens resa till jobbet. Hur många timmar för sent ska jag komma i morgon? Behöver jag stå ute i snöstorm i en timme och vänta på bil? Hur mycket mer klarar mina ben av att stå? Att man har färdtjänst beror uteslutande på sjukdom/handikapp. Och då vill man bara att bilarna ska fungera som tänkt.

Kommer det mer snö än så här, så bryr jag mig inte. Jag tror inte det kan bli värre vad gäller trafiken. Nästa steg är nämligen att alla gator stängs av och att inga bilar får vistas ute. På ett sätt är det bättre, för då behöver man inte kämpa med att försöka ta sig någonstans – då är det sjukskrivning som gäller. Det enda som skulle kunna bli bekymmersamt i snökaos, är om strömmen går en längre tid. Har jag mat som jag kan äta utan att jag behöver el för att tillaga/värma? Har jag laddat mina batterier i mobil och dator så jag inte blir totalt avskuren från omvärlden (nej, det har jag inte)? Har jag ljus och varma täcken (ja, det har jag)? Är jag redo för allt som vädermässigt kan drabba min tillvaro? Nej, det är nog inte snön i sig som jag behöver oroa mig för. Det jag ska oroa mig för (för att förbereda mig) är hur jag fysiskt mår. Risken är dessutom värre beträffande att vattennivån stiger i älven, och det är Vänerns fel. Drunkning verkar vara värre än snön.

Ändå är det märkligt hur mycket stryk infrastrukturen alltid tar varje vinter när det kommer snö. Kommer det mycket snö på en gång, förstår jag att det kan vara svårt att mota den. Och i andra fall är det väl så att vi (främst kommun) köper tjänster där andra ska utföra arbetet med snöröjning och så vidare. Och lägsta anbudet vann, så vi kan glömma det där med service. Vi är snåla och får det vi betalat för, men inte mer än så. Och faktiskt – med det är jag nöjd. För skattemedel ska räcka till mycket och det är löjligt att budgetera i förväg för något som vi inte vet om det inträffar – som snökaos. Vissa vintrar snöar det inte alls.

Oavsett vad man har för definition av snökaos, så vet jag att det kan vara värre än hur det är i dag. Jag minns 70-talet i Skåne (egenupplevt) när det kom metervis med snö där snödjupen på sina håll var lika djupt som hus var höga. Och hur ingen kunde ta sig till eller från sina arbeten. Och hur bandvagnar fick köra runt på Österlen. Men jag bodde inte i Göteborg den vintern på 90-talet då trafiken stod stilla och folk bara kunde ta sig fram i snön genom att köra skidor.

Så än så länge finns det egentligen inget att klaga på – bara att gnälla på. Snön kan vi inget göra åt – den kommer oavsett vad vi tycker. Och självklart ställer det till problem, men allt brukar ordna sig ändå. Men det är besvärligt och det är gnälligt. Värst av alla är jag på att gnälla. I’m a man – hear me whine!


Om jag ska säga något mer om dagen…

  1. Äntligen fick jag tag i stearinljus! Min adventsljusstake har varit tom på ljus. Jag har letat och jagat ljus, men fick i dag tag i fyra små stearinljus. Dessa fyra ljus kostade 60 kr. Skandal!
  2. Äntligen fick jag mina filmer som kommit till fel postombud två gånger innan de i dag kom rätt! Så jag har i kväll hunnit med 3 avsnitt United States of Tara och filmen The Others.
||||| 0 I Like It! |||||