Platsbrist


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Dagens medicin skriver i dag om bristen på kontorsutrymme på sjukhus. Jag har också erfarenheten av att det är kaosartat. Förmodligen handlar det som historik. Sjukhus byggdes, och byggs fortfarande, inte med tanken administration. Minns jag inte fel så beräknar man lokalutrymme med att en vårdplats kräver X antal kvadratmeter. I den summan ska det sedan ingå personalutrymme. I dag finns det knappast någon personalkategori som ständigt ”går på golvet”, utan alla har en administrativ funktion som kräver skrivbordsyta, avskildhet och dator. Förr beräknade man att det gick två läkare per läkarsekreterare, vilket inte heller stämmer längre. Det var på den gamla tiden då en sekreterares enda arbetslivsuppgift var att skriva patientjournaler. Själv skriver jag kanske journaler två dagar per år – i övrigt hinner jag inte p.g.a. de andra uppgifterna som jag har. Inget jag är ensam om, de flesta har egna yrkesidentiteter med egna ansvarsområden där man inte jobbar åt någon annan.

I den byggnad jag själv arbetar i finns detta problem med utrymme. Huset byggdes för tio år sedan men regelverk är regelverk. Ingen hänsyn till att förutsättningarna ändrats. Dessutom skulle man spara pengar och minskade ritningarna med 20 % till byggstart. Jag och mina kollegor har verkligen fått valsa omkring efter behov. Inga utrymmen byggdes med oss i åtanke. Man har fått offra patientsalar, läkarexpeditioner och maskinrum. Samtidigt har man stuvat in minst två i varje rum – rum som inte är anpassade till mer än en person.

Det var likadant på förra arbetsplatsen. I början fick man sitta ute vid hissarna – noll sekretess, journaler låg framme för alla att ta del av. Sedan slogs man ihop med sköterskor och fick sitta i ett dåligt ventilerat linneförråd. Och så blev man utkastad från sin arbetsplats när sköterskorna skulle ha möte. Då fick man sitta på en stol i korridoren och vänta på att få återgå till sina arbetsuppgifter.

Läkare och sjuksköterskor har samma problem med trångboddhet. Det enda jag kan ha synpunkter på är att läkare per automatik brukar ha två privata arbetsrum. Gudar ska premieras.

Senaste lösningen verkar dock vara att göra kontorslandskap åt sekreterare. Man har fått för sig att man bara skriver på löpande band och inte behöver finnas i verksamheterna. Centraliserade kontorslandskap ute i periferin. Dålig idé.

||||| 0 I Like It! |||||