Proud to be pride


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Kanal 5 kör pridevecka. Jag fastnade framför Fråga Olle-dokumentären och den var ju… *gäsp* …intressant. Nej, det var den inte även om den hade haft förutsättningar om man inte bara uppehållit sig i typ en minut vid ”Seniorfika”. Jag tror mig veta hur gaysamhället i dag ser ut gällande svårigheter och möjligheter. Däremot så är det intressant att lyssna till bögar och flator i seniorlägret – hur det var förr.

I min ägo har jag en klassifikationsbok över sjukdomar och hälsotillstånd från 60-talet (giltig 1969-1986). Homosexualitet finns med som en sjukdomskod. Även om Socialstyrelsen tog bort sjukdomsbegreppet ”redan” 1979 så dröjde det till 1987 innan den nya klassifikationen kom och där sjukdomsbegreppet är borttaget (i dag finns andra sexuella beskrivningar i form av övergrepp, rådgivning, könssjukdomar, o.s.v.). Alltså visste jag detta. Och jag visste att homosexualitet avkriminaliserades 1944 och att det tidigare kunde ge straffarbete.

Jag vet också orsaken till varför Socialstyrelsen fick ta bort begreppet som ett sjukdomstillstånd. Men! Jag har aldrig hört varför man valde att legalisera homosexualitet. Fanns där en nationell opinion? Var det påtryckningar från utlandet? Tänker man på hur världen såg ut 1944 så förstår jag inte. Nazityskland förföljde, registrerade och utrotade bögar. Ur perspektivet svensk flathet (öh… flathet, inte flata) under andra världskriget så är det märkligt att vi tog ställning i den här frågan. Vid den här tidpunkten. Eller kan det ha att göra med alla våra kungligheter som aldrig varit heteronormativa? Jag spånar – för jag vet verligen inte. Vilka steg tog vi för att avkriminalisera homosexualitet 1944? Jag är nyfiken. Jag har en historisk lucka som behöver fyllas.

Vad jag tycker om Kanal 5 och deras temavecka? Inte mycket. Borde inte the queerness vara en naturlig del året runt i tv-rutan? Bevisligen så finns det ju material. Men på fredag kommer jag att spela in. Transamerica med Felicity Huffman.

||||| 0 I Like It! |||||