Över gränsen


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Officiellt säger jag mig komma från Skåne, ibland specificerar jag det även till Kristianstad i Skåne. Det är nog mer komplicerat än så. Okej, jag är äkta infödd skåning. Och jag kommer från Kristianstad. Men!

Jag är född i Kristianstad, men jag flyttade inte dit förrän jag var 20 år. Och jag bodde där sedan bara i tio år. Jag har bott i Göteborg mer än tolv år nu. Mina första 20 år bodde jag i byhålan Tollarp, två mil söder om Kristianstad. Också det en sanning med modifikation. Mina första sex levnadsår bodde jag på landet utanför samhället Tollarp. Verkligen på landet – mellan två småbyar, men fortfarande utanför det större samhället. Nåja. Om två år är Göteborg den plats där jag levt huvuddelen av mitt liv hitills.

Är jag skåning? Absolut! Men… Öh… Enligt gängse regelverk och definitioner så är jag invandrare, eller rättare sagt andra generationens invandrare. Halvfinnen i mig klassificerar mig till invandrare. Samtidigt som jag är infödd skåning och förmodligen har det hundratals år tillbaka i den halvan som numera utgör mig till halvsvensk.

Nä, vänta. Jag är helsvensk (fint). Och halvfinne (coolt). Skåning (lyte).

Vad vill jag ha sagt med detta? Inte mycket. Bara det att mitt ursprung känns komplicerat. Och hur jag ska definiera mig själv när man frågar ”varifrån kommer du”? För varifrån kommer jag? Nästa gång man frågar mig detta, så får jag väl säga det enda säkra – från ett sköte.

||||| 0 I Like It! |||||

4 kommentarer

 1. Snigel sa:

  Jag brukar svara: ”Hemifrån!”

  10 oktober, 2012
  • Jontas sa:

   Hm. Kanske bättre, för säger jag sköte så tror de väl att jag sagt Skövde.

   10 oktober, 2012
 2. När du skrev varifrån kommer du, kom jag och tänka på en klasskompis till Stefan. Jag undrade var han bodde någonstans eftersom Stefan skulle med honom hem. Så jag frågar varifrån kommer du, dumt uttryckt kom jag snart på när grabben svarar Gambia. haha
  Oj vilken resväg du har till skolan blev min kommentar. Tur grabben fattade att jag skojade. Han bodde i samma hus som oss kom vi fram till.

  10 oktober, 2012
  • Jontas sa:

   🙂

   10 oktober, 2012

Kommentarer är stängda.