Otryggheten


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Egentligen vill jag inte skriva det här… här… Men jag har senaste halvåret gått i samtal på grund av min panikångest. Nej, inget konstigt, inget märkvärdigt. Det handlar om att komma till insikt om egenhjälp vid panikångest, identifiera situationer och lära sig ignorera, inte låta det påverka eller begränsa. Identifieringen är väl det vi håller på med mest. Självklart spelar yrsel och ostadighet in (ms-relaterat), men vad ligger mer bakom det hela? Mitt kontrollbehov. Vi har grävt ganska djupt där för att utröna varifrån kontrollbehovet kommer. Jo, det grundar sig i en otrygghet. Från ms? Nej, ända från min barndom. Oftast får jag omotiverad panikångest på natten och det beror på att jag reagerar på ljud i form av människor som pratar. Jag har väldigt mycket människor omkring mig som pratar i tid och otid. Grannar. Grannarnas personliga assistenter. Folk på balkongerna. På torget. I trapphuset. Dygnet runt. Jag känner mig otrygg i att jag inte vet varifrån jag hör rösterna. Varför? Jo… Jag fick aldrig sova som barn. Det var otryggt och oskyddat. Med en alkoholiserad far som på nätterna slet upp mig ur sängen. Jag har aldrig lärt mig slappna av på natten, har alltid sovit dålig. Hör jag människor på natten så reagerar jag irrationellt och ser det som något hotfullt trots att jag låst om mig. Jag känner mig inte trygg. Men varför panikångest i vuxen ålder? Det… vet jag inte.

||||| 0 I Like It! |||||

4 kommentarer

 1. Tofflan sa:

  Jäkligt jobbigt, Jontas!!! När jag får det svårt om nätterna välkomnar jag regn. Varje natt det regnar kan jag sova! Det är som om jag måste ha ett ljud i bakgrunden för att kunna somna. Är jag ensam och det inte regnar blir det TV:n på låg volym. Då kommer jag av nån anledning till ro.

  Dagtid är det värre med verktygen… Men jag som kan röra mig lite mer än du brukar städa bort ångest.

  Grannar är nyfikna och ger även mig ångest ibland…

  26 juni, 2015
  • Jontas sa:

   Jag har radion på nattetid sedan 1983, väldigt svagt. Senaste tio åren har det varit nödvändigt också på grund av tinnitus. Men så fort de börjar prata i radion så får jag panikångest på natten. På den nivån av känslighet befinner jag mig. Funderar på att försöka ha Spotify på nattetid. Borde fungera med trådlös wifi så det inte kostar multum för mobilens streaming. Samt ha mobilen på laddning hela natten. Datorn skulle jag inte kunna ha på nattetid då fläktarna stör mig. Hm…

   26 juni, 2015
 2. Tofflan sa:

  Jag har en kompis som är synskadad (blind) och vi har diskuterat det här med ljud när man ska sova. H*n vill också gärna ha ljud på, men trodde, tills vi snackade om det, att det berodde på att h*n inte har synsinnet och känner sig otrygg när h*n ska sova.

  27 juni, 2015
  • Jontas sa:

   Jag har svårt att orientera mig om man tar bort syn och ljud. Därför har jag aldrig rullgardinen helt neddragen på natten, för att kunna orientera mig när det är natt. Ljud fungerar också för att kunna orientera sig när man inget ser. *spånar utan tråd*

   1 juli, 2015

Kommentarer är stängda.