Kontroll


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Nu är jag kontrollerad ur två perspektiv.

I går var jag hos doktor neurolog för den där sexmånaderskontrollen som skulle gjorts i mars. Jag fick tjata mig till gårdagens kontroll. Facit?

  1. Min svårare form av migrän = biverkning Gilenya (MS-medicineringen).
  2. Mina andningssvårigheter = biverkning Gilenya.
  3. Mina cystor = förmodligen inte läkemedelsbiverkning.
  4. Eventuellt fylls intyget i till Socialstyrelsen som tandläkaren begärt min doktor göra.
  5. Doktorn tyckte jag hade haft ett hemskt år hittills totalt sett.
  6. MS är stationär just nu, behandlingen verkar fungera förutom på en punkt. Mina blodprover är normala, och blodproverna ska inte vara normala. Därför vet vi ändå inte om behandlingen fungerar optimalt.
  7. Min migränmedicin byttes från nässpray till injektionssprutor på min begäran, trots att det är mycket dyrare (för vården). Ansågs motiverat när jag beskrev den hemska smärta som uppstår när jag tar både nässpray mot migrän och nässpray mot kroniska inflammationen i näshålan.
  8. Jag har stor risk att utveckla ännu fler biverkningar på Gilenya, men ska själv kontrollera om jag får hudcancer och då slå larm.
  9. Doktorn tyckte jag hade bra koll på läkemedlets effekter och kända biverkningar. När jag sa något om medicineringen kollade han samtidigt i Fass. Japp, jag hade rätt i allt jag sa.
  10. På frågan om jag ville byta Gilenya mot något annat; Ja, det vill jag men ser det inte som meningsfullt då även alternativen har exakt samma biverkningar.
  11. Till hösten kanske jag byte det mot ett nytt läkemedel som har samma biverkningar och risker. Skillnaden är att nya läkemedlet innebär att jag tar 2 tabletter per dag i fem dagar under två veckor. Gör ett uppehåll en månad, tar ytterligare 2 tabletter per dag i fem dagar under två dagar. Gör ett uppehåll på 11 månader. Kör repris på det jag precis skrev under andra året. Därefter är man färdigbehandlad för alltid (hoppas man). Att ta totalt 80 tabletter under två år låter kanon. Som det är nu tar jag 365 tabletter per år, alla år.
  12. Magnetkamera i november. Återbesök läkare december. Känns ganska lugnt nu.

Det där mystiska receptet som dykt upp hos mig, fick mig att ringa vårdcentralen. De kunde ursäkta sig nog, de skämdes. Kommunikationsmiss mellan doktor och astmasköterska. Enligt journalanteckning så skulle läkare ha meddelat sköterska att kontakta mig om receptet, men sköterskan hade ju avslutat mig efter andningsprovet och lämnat över mig till doktorn igen. Så ingen hade meddelat mig. Detta tyckte vårdcentralen var väldigt pinsamt. När jag sa att jag gärna vill bli visad hur jag ska ta inhalationerna korrekt (ologisk bipacksedel som är inkonsekvent i sin beskrivning), var jag välkommen att komma precis när jag ville till vårdcentralen. Bara gå rakt in och leta upp sköterskan för instruktion och visning av administrering av inhalation. Eftersom jag jobbat dagarna två, så är det morgondagens projekt. Det enda jag fick lova var att inte komma när de hade fikarast. (Vårdpersonal blir alltid väldigt interna så fort de förstått att jag också är vårdpersonal, men jag vill inte att de släpper patientfokus då det är i den rollen jag kontaktar dem – inte så att jag presenterar mig som vårdpersonal, utan jag tror de skrivit det med stora bokstäver i min journal efter alla gånger jag fått rätta dem).

Så. Nu har jag fått kontroll på läget gällande sjukdomar och elände. Annat var det tidigare i dag. Jag fick åka till jobbet för ett möte jag delvis initierat. Ett möte på två timmar. Jag fick inte en syl i vädret. Gång på gång fick jag ordet, men varje gång jag tog sats blev jag avbruten av någon annan som svävade ut på andra saker. Jag var väldigt putt. Extremt putt. Jag kokade men behärskade mig. Tills det återstod 20 minuter av mötet och jag återigen fick ordet. Fly förbannad vräkte jag ur mig allt jag ville ha sagt. Jag hade tusen frågor och ifrågasättande. Naturligtvis fick jag inga svar, för det hanns inte med. Och personen som skulle visa och förklara för mig slutar på fredag. Så det jag fick med mig; begär högre behörigheter i datasystemen och begär utbildning. Utbildning finns inte, men de ska skicka ut en person för att utbilda mig så fort jag fått behörigheten. Chefen har under eftermiddagen beställt denna behörighet åt mig, så nu ska jag bara kontakta den person som ska utbilda mig. Så för tillfället är jag lugn. Har kontroll över mina känslor och läget.

Se, jag sa ju att detta skulle handla om kontroll! Förutom att jag fick akut arbetsuppgift under eftermiddagen som gjorde att jag inte hann med det jobb jag egentligen skulle utfört. Därmed ryker nog en semesterdag nästa vecka. Kanske.

||||| 0 I Like It! |||||