Ledighetsplanering


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Nu måste jag verkligen minutiöst planera för arbete och fritid. Jag är stenhårt inbokad nu fram till maj/juni 2014 med massor av utbildningar som jag ska hålla i. Som jag är påtvingad och som läggs ovanpå allting annat där jag redan i dag inte har några som helst utrymmen. Min återhämtningsvila blir då än mer behövlig. Frågan är om jag mentalt kan koppla bort jobbet när jag är ledig.

Man kan få uppfattningen att jag bara tänker jobb eftersom jag skriver så mycket om det på nätet, men det är inte mer än just det – på nätet. Trots allt så handlar mycket av min vakna tid om arbetet då det är där jag lägger min mesta tid. Men om jag tänker så mycket på det när jag är ledig? Nej, inte mer än det jag skriver. Anledningen till att jag skriver så mycket om jobbet handlar också om egenreflektion då jag inte hinner summera fortlöpande under arbetstid vad jag egentligen håller på med. Därför skriver jag av mig det och kan sedan släppa det.

För något år sedan fortsatte jag även på min fritid med jobb rent konkret då jag behövde förbereda mig inför föreläsningar jag skulle ge. Utrymmet fanns inte på arbetstid och jag fick göra detta ideellt och mot försäkringskassans regelverk vad man får och inte får göra på sin fritid. Detta har jag i stort sett släppt. Det enda jag i dag gör är att läsa min jobbmejl eftersom den är högprioriterad. Jag får minst sagt enorma mängder mejl som jag måste sortera. Mycket kan jag ignorera, men mycket vidarebefordrar jag till andra för åtgärd eller leder till att jag vet vad jag ska göra på jobbet ”i morgon”. Men det hela är hanterbart och inte särskilt betungande.

Så jag har verkligen en fritid utan arbete. Och jag gör väl det människor gör mest – vardagssysslor. Det är väldigt sällan jag kan sjunka ner i soffan och bara titta på tv. Faktiskt så tror jag att jag har mindre tv-tid än de flesta. Till exempel så tittar jag aldrig på tv de dagar då jag jobbar – för jag hinner inte och orkar inte.

Eftersom jag 1) inte hade semester i somras, och 2) är fullbokad med utbildningsinsatser efter årsskiftet, så kommer jag att vara långledig i jul och nyår. I 22 dagar närmare bestämt. Förutom att jag går in en förmiddag direkt efter nyårshelgen. Jag avskyr att vara långledig, behöver vara ledig, behöver vila, men mår inte bra av vila. Men jag får se på det som förebyggande åtgärd, för jag kommer att slita ut mig rejält. Jag ska hinna dubbelt så mycket på halva tiden. Bara tanken gör mig matt, men jag försöker slå det ifrån mig. När jag är ledig så är jag ledig.

||||| 0 I Like It! |||||