Förbannelsen #276


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Ett för mig väldigt stort problem på jobbet är att jag aldrig någonsin under några som helst omständigheter får sitta ostörd. När jag för drygt tre år sedan fick eget rum gick det inte att stoppa folk. Jag satt så illa till att det var så enkelt att bara springa in till oavsett vad saken gällde. Som att pappret var slut i kopiatorn trots att kartonger med papper står bredvid nämnda kopiator. Eller åt vilket håll ett papper ska ligga som ska kopieras. Sånt som de inte behöver störa just mig med och särskilt som jag sitter med stängd dörr. Stängd dörr har aldrig respekterats, utan dörren har alltid flugit upp. Har jag dörren låst så har tyvärr alla nyckel som de inte är rädda för att använda sig av.

Av den anledningen fick jag byta rum men det hjälpte föga. Fortfarande försöker jag med stängd dörr, men folk har aldrig någonsin knackat. Varför detta är ett problem för mig? Jo, jag är stressad på gränsen till utmattningssyndrom och denna stress har lett till svår (och obehandlad) panikångest. Redan 2006 gjordes en utredning som beskriver att jag drabbas av krisreaktion när jag blir avbruten i mitt arbete som är högkoncentrerat. Och detta har – enligt samma utredning – absolut ingenting med ms att göra. Även om det i slutändan samverkar och inverkar negativt.

Jag har testat att sätta upp lapp på min dörr ”upptagen”, men folk springer fortfarande in oanmält och frågar om de stör. Ja. Och jag blir alltid lika förbannad, men inte ens det skrämmer iväg folket. Och det är i 99 fall av 100 med ärenden som jag inte kan, vill eller får bistå med.

Det som jag finner mest märkligt är detta att en stängd dörr inte ger folk en mental hint om att inte bara komma inspringande. Ganska ofta sitter jag i enskilda samtal eller i telefon. Om jag inte sitter och koncentrerar mig på avancerade uträkningar. Alla avbrott innebär (krisreaktion=) att jag tappar tråden, vet inte vad jag höll på med, får börja om från början. Är det någon mer som är med om att folk kommer inspringande utan att ens knacka när dörren är stängd? Jag har aldrig hört att andra är med om något liknande. Aldrig. Så varför ska det drabba mig?

I dag ändrade jag texten på min lapp; Stängd dörr = Upptagen, Mejla mig oavsett om det är brådskande eller ej, eller vänta tills jag inte är upptagen.

Jo, dagens lapp fungerade. I dag. Frågan är hur lång tid det tar innan de åter ignorerar mig och slutar respektera min önskan?

För mig är ovan helt obegripligt. Nej, jag är inte för snäll där jag ibland ruckar på reglerna. Jag säger konsekvent nej och exploderar när de inte respekterar mig. Så – varför lär de sig inte? Och hur kan de påstå att jag är asocial? Jag bara sätter gränser baserat på varför jag är på jobbet.

Det som också irriterar mig är att så många ständigt måste fråga om hur de ska sköta sina egna arbetsrutiner. Visst, jag kan de flesta arbetsuppgifter som andra ska utföra. Men de har jobbat i åratal med sina arbetsuppgifter, så varför åligger det inte mer på dem som ett egenansvar att kunna sitt arbete utan att jag ska visa och förklara? Själv när jag lär mig något nytt, eller glömt hur något ska utföras, går jag till mina anteckningar. För självklart har jag antecknat vad det är jag ska utföra eftersom det ibland är långt mellan gångerna. Det man inte har i huvudet får man ha på hårddisken.

Jag får väl se hur det hela utvecklar sig. Företagshälsovården har gett mig tre förslag med tanke på ovan:

1. Sjukskriv dig, invänta en arbetsrehabilitering med omplacering.

2. Sök annan tjänst.

3. Gå under.

Inget känns lockande. Varför ska jag drabbas bara för att andra inte kan respektera en stängd dörr? Men jag håller utkik efter några favorittjänster. Där tvekar jag inte.

||||| 0 I Like It! |||||

7 kommentarer

  • Jontas sa:

   Skeptisk. De skulle lyfta bort dörrkarmen. Eller springa genom fönsterrutorna jag har i dörren (jag drar för fönsterrutorna när jag är upptagen, men det hjälper inte heller – de kan inte ta hintar).

   5 september, 2014
 1. Gunnar sa:

  Komplettera gärna med hörselskydd om de har för vana att banka på dörren.

  4 september, 2014
  • Jontas sa:

   De knackar aldrig. Hörselskydd har jag eftersom de alltid bygger om i någon angränsande lokal (de har hållit på alla år jag varit där – 14 år). Annars tycker jag om att lyssna på radio eftersom det jämnar ut min tinnitus. Se så besvärlig jag är!

   5 september, 2014
 2. Gunnar sa:

  Jag börjar få slut på idéer men en sån här då: https://en.wikipedia.org/wiki/Paintball_pistol
  Det är mycket möjligt att dina kollegor inte stryker med av skotten men underskatta inte skrämseleffekten av att vifta med en pistol och smärtan av att träffas.

  6 september, 2014
  • Jontas sa:

   Ett tag hade jag en stor bild på dörren av en spindel, men det visade sig att bara 2 av 300 var rädda för spindlar. I dag är kollegor ignoranta och jag vet inte om jag vill att de ska vara rädda för mig. Jag vill att de ska respektera mig. Så som de respekterar alla andra levande varelser.

   6 september, 2014
 3. Gunnar sa:

  ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”
  Ur Hjalmar Söderbergs Doktor Glas.

  7 september, 2014

Kommentarer är stängda.