19 hundra 70


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Året jag föddes, 1970, skriver Wikipedia bl.a.:

1 januari
Utomäktenskapliga barn med svenskt medborgarskap får samma arvsrätt som barn födda inom äktenskapet.

Där hade jag tur, tror jag. Trots allt så är jag en bastard och då har lagändringen ingen betydelse.

12 mars
Elransonering, vilken kommer att vara i en månad, införs i Sverige.

Jag minns hela 70-talet som en enda stor oljekris. Har det blivit bättre nu? Det jag särskilt minns från 70-talet var de där små klistermärkena man skulle sätta vid alla kontakter om att spara el.

1 april
Sveriges television börjar genomgående sända i färg.

Det dröjde några år innan vi köpte färg-tv.

13 maj
Den svenska riksdagen beslutar, inför krav att läkemedelsindustrin skall förstatligas, att begränsa sig till apoteken genom organisera dem i Apoteksbolaget AB. Bolaget skall gemensamt ägas av staten (majoritetsägare) och Apotekssocieteten.

 

Skönt att Apoteket snart är ett minne blott. Läkemedelsindustrin hade aldrig gått att förstatliga. Och nuvarande ”både och” fungerar inte.

6 juli
Stockholms tingsrätt fastställer skadeståndskrav från 100 barn som drabbats av handikapp på grund av att deras mödrar använde Neurosedyn under graviditeten.

 

Och det skulle dröja ytterligare 35 år innan man åter betalade skadestånd. Tror jag. Eller minns jag fel? Men de har verkligen fått vänta. När jag var liten såg jag en fotoutställning med ungdomar som fötts med skadorna. Som vackra konstverk. Jag tyckte väl inte det då det blev ”freakshow” istället för att belysa skadeverkningarna.

15 december
Våldsamma upplopp utbryter i Polen på grund av livsmedelsbrist.

En bra bit in på 80-talet hade de väl livsmedelsbrist? I början av 80-talet var min skolklass med i lokaltidningen då vi samlat in så mycket varor som en lastbil fraktade till Polen. Och i skolan fick vi se polska propagandefilmer i utbildningssyfte som visade hur bra de polska barnen trots allt hade det (på 60-talet, gammal film) som fick lära sig ryska och kände samhörighet med Sovjet. Jo, min fröken höll med – det var inte i avskräckande syfte vi såg filmen.

December (?)
Den svenska riksdagen bestämmer normalarbetstiden till 40 timmar per vecka.

Hur många timmar var det tidigare? Inte mer än 48, va? Men jobbade man lördagar i början av 1970? Det tycker jag inte att jag känner igen.

||||| 0 I Like It! |||||