16


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Den 14 februari 1999. Då föddes jag på nätet med egen hemsida. Efterbörden var dagboken (bloggen) som kom dagen därpå. Dopet kom inte förrän några månader sedan då ”Jontas” blev mitt nätalias. Initialt var jag Webjonas. Men själva hemsidan hade inget namn vad jag kan påminna mig. Det var först dagen efter hemsidefödelsen bloggen fick ett namn; ”Typ dagbok”. Självklart hade jag inte någon egen domän, utan hemsidan låg på Geocities (uppköpta av Yahoo något år senare). Ett gratisutrymme på 5 MB. Ett år senare fick jag lägga ut alla mina dagbokssidor på olika gratisdomäner eftersom 5 MB inte var mycket. Därför utnyttjade även Passagen och Telia. Efter ytterligare ett par år skaffade jag domän och webbhotell som plötsligt försvann (med förvarning) och jag flyttade in på Surftown för så där tio år sedan och har alltsedan dess bott där.

16 år? Det är något kusligt och patetiskt över att ha haft en personlig hemsida så länge även om den i dag enbart är sin blogg och inget mer.

Men allt började egentligen hösten 1998 när jag gick kvällskurs i HTML-design (TBV). Jag hade inget mål med det mer än att det var relaterat till Internet och var en relativt billig ”datautbildning”. Visst, det var kul med html, men det var fortfarande ett mysterium hur man tekniskt gjorde för att lägga ut dessa html-filer på Internet. Det ingick inte i utbildningen och information var svår att finna. Det var inte precis så att man kunde söka information på nätet vid den här tidpunkten. Därför läste jag så mycket tips jag kunde finna i diverse datortidningar. Sedan var det bara trial-and-error som gällde.

Men efter att jag hade gått HTML-design 1998, så lade jag ner projektet som ganska ointressant. Varför skulle jag ha en hemsida? Jag hade ju inget syfte.

Syftet kom den 18 januari 1999 när jag fick synnervsinflammation och blev sjukskriven. Jag var uttråkad, såg inget, kunde inget göra. Datorskärmens ljusstyrka gjorde att jag kunde sitta framför datorn och då lade jag timmar på att surfa. Det var då jag upptäckte begreppet Dagbok på nätet. Jag inspirerades. Dessutom hade jag något att berätta, en erfarenhet jag påbörjat vad gäller sjukvårdssvängen som patient. Därför grävde jag fram kunskaperna kring html och lyckades publicera en hemsida. Den 14 februari 1999. En välkomstsida till min hemsida som var under uppbyggnad. Fyra dagar senare: http://jontas.com/upp/hemsida01.jpg Resten är historia.

||||| 0 I Like It! |||||

4 kommentarer

 1. Snigel sa:

  Men grattis på födelsedagen, bloggen!
  Mina första bloggar har jag glömt eller raderat, men de låg på olika gratisdomäner. Sen har jag lyckats radera den jag har nu också ett par gånger – men det är historia. Jag skriver ju bara dravel ändä. 😉
  Tiden går fort när man har roligt! Jag hittade dig via Dagbok på nätet.

  14 februari, 2015
  • Jontas sa:

   Bloggen bugar och tackar. Jag har aldrig raderat något, utan har kvar alla dagboksanteckningar även om allt inte ligger på nätet i dag. Oavsett vad man skrivit om så är det kul att gå tillbaka och återuppleva saker man glömt. Ibland.

   15 februari, 2015
 2. Tofflan sa:

  Det är ju inte klokt, Jontas! Du har bloggat tio år längre än jag, mer ändå. Grattis till dig och bloggen som jag läser varje dag!

  14 februari, 2015
  • Jontas sa:

   Visst är det sanslöst? Men det går lite i perioder hur produktiv man är, men jag försöker vara konsekvent. Eller… Försöker? Jag kan inte hejda mitt flöde. 😉

   15 februari, 2015

Kommentarer är stängda.