Fjärttjänsten Göteborg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Den 30 maj twittrade jag:

Min taxichaufför: Jag är muslim och kör inte sådana där homosexuella.

Trodde det var anledning till att sådana som han sökt asyl här?

Eftersom jag var något begränsad med 140 tecken på Twitter, så skrev jag inte allt. Det var väldigt hotfullt. Jag åker färdtjänst och ska göra det utan samåkning. Ändå hade chauffören en annan chaufför i baksätet. Dessa båda pratade med varandra om den utbildning de skulle gå med anledning av att det var West Pride. Den ena chauffören hade gått denna obligatoriska HBTQ-utbildningen och var positiv. Den andra chauffören blev väldigt aggressiv och tänkte vägra gå utbildningen.

Facit står i GP i dag. Taxiförare får sparken – störde HBTQ-utbildning.

I fredags och lördags, i samband med nyligen avslutade West Pride, anordnade färdtjänsten i Göteborg en utbildning kring hbtq-frågor och mänskliga rättigheter. Kursen är obligatorisk för alla förare som kör för färdtjänsten.

Under ett av utbildningspassen blev stämningen mycket hotfull och några förare från de stora bolagen Taxi Kurir och Taxi 020 störde föreläsarna så mycket att de fick visas ut ur lokalen.

Är jag förvånad? Nej! I några år har kommunen hissat regnbågsflaggorna och varje år har de färdtjänstchaufförer jag då åkt med varit väldigt hotfulla, kränkande, hånande och så vidare. Oavsett nationalitet.  Jag blir bara beklämd. Det jag då brukar fundera på är hur man ska bemöta chaufförernas okunskap. Jag är facklig och har gått HBTQ-utbildning själv, men vet inte riktigt hur jag ska bemöta någon som är hatisk och inte lyssnar på fakta eller andra argument för allas lika rätt. Nästa problem är att jag som färdtjänstresenär befinner mig i en beroendeställning där jag vill kunna ta mig från punkt A till punkt B utan att bli straffad för att jag är utav en annan åsikt. Som sagt – problematiskt.

Det är helt underbart om dessa chaufförer vågar stå för sina tidsoenliga åsikter och därmed får en stor fet spark i arslet. Chaufförträsket inom färdtjänsten i Göteborg är så mycket mer fruktansvärd än vad som framgått ovan. För de har samma inställning mot 1) handikappade och 2) äldre. Och då kör de ändå färdtjänst! Men taxibolagen får uppdrag att köra färdtjänst av kommunen, men taxibolagen tar in chaufförer utan utbildning. Därför åker jag nästan aldrig med samma chaufför två gånger. Men det finns ändå en cementerad kultur inom taxibranschen som är direkt vämjelig. Så mitt önskemål är; fortsätt sparka chaufför som inte är toleranta oavsett om det handlar om funktionshinder, ålder, kön, sexualitet och så vidare.

||||| 0 I Like It! |||||