Månad: <span>juli 2016</span>


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Det tog en månad av hård ansträngning (sisu), men nu är jag i mål. Trots att jag under samma tid arbetat och haft moderskeppsbesök. Det tog ganska exakt fyra veckor att se alla 173 avsnitten av Castle. 7 093 minuter amerikansk lättsam krimkomedi. Betyg 2 av 5, men helt okej då den just var lättsam. Jag behövde något enkelt eftersom jag varit så överarbetad.

Frågan är – vad behöver jag nu för tv-upplevelse? Där är ganska många serier som vid det här laget borde dykt upp i strömmingtjänsterna, men inte ett ord och inte ett spår. Netflix, Viaplay och HBO Nordic är extremt dåliga på att presentera sitt innehåll, och än mindre vad gäller framtid. Så pass internetbasserade tjänster borde ju kunna utnyttja nätet bättre.

På tal om tv-serier. Jag irriterar mig mer och mer på svenska subtexter, hur illa översatt det är. Förutom alla stavfel och syftningsfel, så är det fel ord man använder. Det är inte ens synonymer. I sammanhanget blir dialoger helt obegripliga när de godtyckligt kastar in ett helt felaktigt ord i handlingen. Extra illa är det när det är flera översättare till en serie. Det blir inkonsekvent och fel. Vissa förnamn kan vara både för man och kvinna. Värst är när namnet översätts med ”hon” när det är en ”han”. Varför översätta ett tilltalsnamn till han/hon? Min klagan gäller alla översättningar som görs för tv-serier. Men den klagan jag nu framfört gäller med Castle särskilt i åtanke.

En reflektion (jag hatar reflexion) jag gjorde i går, är denna att sedan jag slutade (ähum) blogga så har jag skrivit mer på engelske än på svenska. Sammanfattar man senaste året så tror jag att jag skrivit 85 % på engelska, 14,9 % på svenska och resten (0,1 %) på franska och finska. Därmed kan man diskutera vilket som är mitt förstaspråk. Nej, självklart inte. Mitt förstaspråk är skånska. Ännu en reflektion: Man klagar inte längre på min skånska. Antingen så har jag slipat bort ännu mer av den, eller så har folk vant sig. Vilken anledning det än är, så har det tagit femton år.

||||| 0 I Like It! |||||

Teveserier Viaplay

Kommentarer stängda

Semester dag 5. Trots att jag kollar jobbet och skickar mejl, så har ingen ännu skickat mig ett endaste mejl under min semester. Så oförskämt.

Ömma modern kom, sågs och reste hem. Nu är jag ensam hela resterande semestern. Om jag har några planer? Nej, jag ska inte resa någonstans. Jag har lite shoppingärenden att uträtta, men det är allt. Jag har heller inte så mycket att se på tv. Vilket är helt underbart! Mitt semesterprojekt är ”slänga skit”. Jag ska gå igenom alla skåp, lådor och garderober och slänga. Förra sommaren var det kläder. Jag slängde och slängde, men de blev lika fulla ändå. Nu är det än värre, eftersom jag gått ner 20-30 kg och köper kläder hela tiden. Särskilt byxor. Jag köper ett par per vecka, eller nåt.

Skönt att det blivit svalare väder. Eftersom balkongen är inglasad så är det varmare att vara på den än utomhus. Vilket inte gör något när jag efter mörkrets inbrott smyger ut på balkongen. Då är det behaglig temperatur. Och jag kan spionera på förbipasserande. Eller. Jag ser och hör ingenting. Oavsett om jag sitter inne eller ute så har jag näsan i mobilen 24/7. Det är lite körigt med alla dialoger jag för där, för det är inte alltid de sover samtidigt i världen. Sent på kvällen är det lunch i Nordamerika och förnatt i Asien. Då kör det ihop sig. Men vad har araberna för konstig klocka? De messar mig vid 2-tiden på natten. *suck* Det är ett aber att vara populär… (Jag är mobbad på jobbet, för de förstår inte hur jag kan ha över tusen följare på Instagram – men det är en skäggrej).

 

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Semesterdag 1. Nu har kollegorna arbetat i tre timmar och ännu har ingen hört av sig till mig. Frågan är – hur länge håller det i sig? Jag minns inte när jag senast var ostörd när jag varit ledig. Jobbet har alltid haft en förmåga att nå mig. Delvis har jag mig själv av skylla, då jag sagt att i nödfall så får de höra av sig. Hellre det än att jag blir överhopade av jobb efter ledighet där jag måste reda upp alla felaktigheter som lätt (genom ett samtal med mig) hade kunnat undvikas.

Det där med att gå in i kaklet. Eftersom det är full rulle på jobbet, så känner jag mig nu väldigt… ”Vad ska jag nu göra?”, då det kommer som en överraskning att jag plötsligt inte har några åtaganden. I går kväll kastade jag ut frågan på Instagram vad jag ska ta mig till under fyra veckors ledighet. Det blev intressant. Som det ser ut nu så verkar det bli en dejt över en öl. Kanske. Om man menar allvar så hoppar jag på allt. Orädd är det sista jag är. Kanske jag får fler erbjudanden? Så länge det är i närområdet så är jag med på allt. Utom nakenbad i insjövatten (gäddor har tänder).

Tre veckor senare så lär ömma modern också dyka upp. Min första semestervecka, hennes sista. Det blir väl en sommar till där vi får pussla med våra semestrar, sedan går hon i pension.

Mitt största misstag denna sommar är att jag tagit fyra veckor sammanhängande semester. Jag har alltid semesterperiod nr 2 då det då är varmare och jag blir sjukskriven om jag arbetar när det är som varmast (kroppsfunktioner ger upp i värme, d.v.s. koordination och känsel). Men jag borde redan under semesterperiod 1 tagit ut halva semesterveckor. Att det inte blev så i år beror främst på att jag arbetat 2 av 3 helger där jag ersatt en semesterledig och en vakant tjänst. I veckorna har jag fått ersätta två semesterlediga. Plus att jag haft mitt eget ordinarie arbete att utföra. Men det har verkligen varit den jävligaste sommaren hittills på jobbet. Både ur mitt perspektiv, men också ur kvarvarande kollegors. Och även om jag nu gått på semester, så är hela hösten inbokad med möten, möten och fler möten. Så – har jag ens förmågan att slappna av nu i fyra veckor?

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda

När det kommer till skägget så börjar det bli tjatigt. Att jag ständigt nämner det och tar så många selfies där fokus alltid är skägget. Annars trivs jag väldigt bra i skägg. Skillnaden märks månad för månad och det har snart gått 13 månader sedan jag rakade mig senast. Jag är alltid så nöjd med skägget i nuvarande version. Jämför jag med föregående månad så kan jag inte förstå att jag var så nöjd då. Den enda sanningen är att skägg blir snyggare ju större det är. Jag är medveten om att många inte håller med mig. Till exempel så tycker ömma modern att snyggast skägg hade jag månad 2.

Men skägget ger karaktär, en personlighet. Att folk fokuserar på mitt skägg är också en fördel. Det stämmer det där med att folk beter sig annorlunda, visar mer respekt, när man har skägg. Varför är inget jag kan svara på, men jag erfar skillnaden i bemötande.

Varför uppskattar jag då att bli bemött annorlunda? Okej, alla vill ha respekt oavsett hur de ser ut. Vi vill bli bedömda utifrån vem vi är. Men som en fet person så är jag tacksam över skägget. Utan skägg blir jag bemött som en fet intelligensbefriad människa som knappt har existensberättigande. Vem vill bli bemött så?

Det är människor man känner sedan tidigare som har svårt att handskas med att jag skaffat skägg. Nu har det gått över ett år, så de börjar glömma hur jag såg ut utan skägg. Nya bekantskaper har heller ingen referens till hur jag såg ut tidigare. Numera är det ganska få som har storskägg (om jag nu tillhör den kategorin), och det väcker nyfikenhet hos andra. Hipsterskäggen var en modefluga. Storskäggen är här för att stanna några år till.

Att skägg blev populärt för några år sedan, har ifrågasatts av en del. Folk fick till en början märkliga beteendestörningar där de framförde sina fördomar (smutsiga skägg, uteliggare, kriminell) och hade inga problem att framföra hur fult de tyckte att skägg var. Skägg är hår. Som sitter på huvudet. Inte hör man många klaga över någons frisyr eller hur långt hår de har. Men om skägg kunde man säga precis vad som helst utan några spärrar. Det har också börjat lugna ner sig. Får jag dumma kommentarer så kan jag ge svar på tal. Beroende på humör så kanske jag försöker sticka hål på fördomarna, eller så säger jag något lika taskigt tillbaka (och du ser ut som en hora med den mascaran, typ).

Fortfarande har jag inget mål med skägget. Jag låter det växa. Det kommer att sluta växa. I genomsnitt växer skägg i två år innan växten avstannar. Sköter man det väl, likväl som att man får i sig bra näring, så kan det växa upp till kanske fem år. Vad som sedan händer vet jag inte riktigt. Men jag tappar enormt mycket skäggstrån, särskilt det som är grått/vitt. Det växer ut igen. Därför har jag olika längd på skäggstråna. Kanske detta är min gräns för hur långt skägg kan bli? Att man tappar skäggstrån vid en viss längd, som sedan växer ut igen? Men tack vare att jag tar selfies hela tiden, så ser jag att skägget totalt sett fortfarande växer från månad till månad. Jag kan inte säga att det saktat ned, men det går i perioder. Längden rör sig kanske inte på ett par veckor, för att sedan under ett par veckor växa något enormt.

Tydligen så har jag gynnsamma gener (som jag inte kände till) vad gäller skäggväxt. Mitt skägg växer med dubbel hastighet, och vi är få som har den ”förmågan”. Jag kan jämföra mig med andra med skägg, och ettårsskägget är dubbelt så stort som för gemene man. Tänk vad man får lära sig! Jag har aldrig haft någon uppfattning kring skägg, hur det växer, hur man sköter om det och så vidare. De där generna utnyttjas tyvärr inte i släkten då jag fortfarande är den ende jag vet som haft skägg. Och kanske det är så att jag trots allt har vikingablod i släkten? I och för sig vet jag inget om släkten tusen år tillbaka, men de senaste femhundra åren har vi vårt ursprung från Skåne och Danmark. Och så har jag den finska grenen, men det verkar inte vara särskilt dominant hos mig när man ser till hårfärg/-kvalitet/-pigment. Min finska släkt ser mest ut som valloner.

Skägg är det bästa som kan hända en man!

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Är den här bloggen officiellt vid liv? Om det tvista de lärde. Fråga inte mig, jag vet inte. Förutom att jag faktiskt har tid nu när sommarsemestern börjar närma sig.

Men jag är stressad. Vi bortser från jobbkaoset som är ett normaltillstånd. Det som stressar mig ganska mycket är att jag är så kontaktbar via alla typer av sociala medier. Jag försöker stänga av funktioner i mobilen som ger ljud ifrån sig. Det går väl så där. Dygnet runt får jag meddelanden trots att alla känner till tidsskillnaden. Själv respekterar jag det, och stör ingen om det är mitt i natten hos den personen. Men språket är också ett problem. Folk som inte kan engelska är väldigt känsliga och misstolkar allt. Jag känner en fördumning hos mig själv när jag försöker vara väldigt basic i min engelska. Korta meningar, lågstadienivå, positiva smileys. Ändå är där de som tror att jag är otrevlig. Särskilt om jag inte svarar direkt även om jag kort svarar ”jag sover” eller ”jag jobbar”.

Mitt största misstag är Messenger. Alla som vill bli vän på Facebook blir det (utom arbetskamrater). I arabiska/asiatiska/afrikanska länder verkar de älska att använda Messenger till att ringa telefon- och videosamtal. Därför har jag avinstallerat Messenger, men vad hjälper det när funktionen är inbyggd i webbversionen av Facebook? Folk ringer mig dygnet runt, men jag vägrar svara. Jag har även andra appar med telefonfunktion, men jag har tydligt sagt att jag vägrar prata, vilket inte respekteras. Jag vill inte prata engelske med personer som inte kan engelska (för så är det). Missförstånd och förvirring är svåra att reda ut, och då är det bättre att vi skriver till varandra istället.

Det jobbigaste är alla halvkvävda önskemål jag får där man inte vågar prata i klartext. Vad vill man mig egentligen? Bara vara vänner är jag helt okej med. Jag kan också ta sexuella inviter (jo, de är många – skägget är ”boven”). Det är det där andra där man ska gissa om någon bara är pratsjuk eller vill något annat. Vad nu annat är. Bara man är rak så kan jag bemöta det. Annars vet jag inte hur jag ska bete mig.

Något som är ännu mer märkligt, är alla unga pojkar som hör av sig. Tja, de är väl mellan 15 och 20 år. Jag har blivit deras pappa online. Någon som de vågar öppna sig för gällande att växa upp, bli vuxen. Tankar kring sådant de inte riktigt vågar ta med någon som finns i deras fysiska omgivning. Jag känns tryggare, verkar det som. Det är ett stort ansvar, men jag är tydligt med att jag inte har alla svar men lyssnar. Kanske bättre att jag är tillmötesgående än att de tar kontakt med någon annan och råkar i trubbel. Nätet genomsyrar allt och där finns allt. Inklusive människor man inte ska lita på.

Och så har vi en annan grupp av kontakter. Skäggfrågorna. Både online men också IRL. Jag får frågor kring hur man skaffar skägg, hur man ska motverka klåda, hur skägget ska skötas och så vidare. Är jag expert på skägg bara för att jag har ett? Nej, men jag kan komma med tips.

Tänk om jag kunde ta betalt för att prata med mig. Trots allt lägger jag mycket tid på att vara social. Det ger mig något, men också märkligheter att tackla.

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda

Det är märkligt hur en dag på jobbet kan bli så kaosartad. Ingen nyhet för min del, men som jag lyft uppåt i organisationen så har denna sommar varit den mest katastrofala jag någonsin erfarit. Samma sak har nu mina kollegor sagt och det är upprorsstämning och diskussioner förs om att krossa knäskålar. Det är på den nivån.

Många av problemen som uppstått verkar också bero på att man inte kontaktat mig. Jag hade snabbt och enkelt kunnat lösa problemen, kväsa dem i sin linda. Det gör mig mer och mer övertygad om att jag kanske inte borde vara en medarbetare, utan något mer. Med befogenheter. Samtidigt tror jag vissa sidochefer ignorerar min kompetens, eller om de inte känner till vad jag gör och kan.

I vilket fall… Det kommer att bli allvarliga konsekvenser i höst. Jag kommer att kämpa hårt för att framföra allas åsikter, vilket jag har befogenhet för. Som skyddsombud. Jag är en jobbig människa som inte ger mig när något gått fel, väldigt fel.

Nu har jag endast en arbetshelg framför mig innan jag får gå på semester. Om det nu blir så, eller om jag måste börja semestern med att jobba. För att bringa reda i oredan. Förhoppningsvis är det lugnt resten av veckan, så jag hinner städa upp alla andras problem i helgen. Jag har som sagt redan framfört kritiken uppåt. Ingen reaktion. Men jag har hört det förr. ”Gör vi inget åt problemen så brukar de lösa sig ändå”. Ja, det är jag som åtgärdar problemen eftersom jag är både arg och driftig. Min uppgift är att skydda 1) verksamheten, 2) arbetskamrater, och 3) patienter. Men inte beslutsfattare som inte kommer till skott.

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda

Lite orolig är jag. I helgen arbetade jag, men orkade inte hela dagar. Har nu varit ledig i två dagar. Vad jag gör? Sover. Onaturligt mycket, men samtidigt väldigt naturligt för någon med ms. Men det är så länge sedan jag var så här trött, utarbetad, utmattad och så vidare. Jag har nog gått in i väggen (äsch, jag har nog suttit i kaklet de senaste 15 åren) och känner av tröttheten mer efter ett jobbigt arbetsår där semester hägrar, samt sommarförkylningen som inte riktigt vill släppa sitt grepp.

Tre arbetsdagar kvar. Semestern börjar på måndag. Eventuellt börjar den med att ömma modern dyker upp (vet ej varför, hon var här för 2-3 veckor sedan).

I dag var det första dagen det gick att vara på nyrenoverade balkongen. Värmen kom först i dag. Trots inglasning har det varit svinkallt på balkongen (och den har luktat illa efter renoveringen). Jag behöver semester.

2016-07-18 23.09.21-2

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda

Tänk, just i dag är skägget 381 dagar. Och jag har varit på jobbet för första gången på över en vecka. Jag har nog en del förkylning kvar i kroppen, för jag fick på lunchen uppsöka apoteket för lite paracetamol och slemlösande hostmedicin. Envis förkylning. Egentligen mår jag bra, men… Nåja. Jag orkade inte hela dagen på jobbet, men där var inget att göra (då allt händer i morgon – arbetar man helg så händer allt en utav dagarna).

IMG_8267

Jag vet inte om man kan likna det vid en katastrof. I höst saknar jag fem kollegor på jobbet. Tre går i pension, en är mammaledig, en har sagt upp sig. Det betyder att kvar är endast jag och en kollega. Om det betyder något mer? Tja, det betyder att jag får tillbaka 1-2 arbetsuppgifter plus att vi måste fördela ytterligare 5 arbetsuppgifter. Förutom att vi saknar någon som gör det löpande jobbet. Jag kan beordras, men då går jag också. För den typen av jobb, som jag inte utfört på årtal, finns det gott om lediga tjänster för. Varför sitta kvar på ett jobb där det saknas personal när jag kan gå någon annanstans och utföra samma skitjobb men med mindre stress? Lönen får jag behålla. Och jag är både överbetald och överkvalificerad. Så går man nu emot mig så drar jag. Eller gör som med förra chefen som vi vinkade adjö till. Jag kan vara jäkligt besvärlig. Och det får man ta när man under ett år inte sett till att rekrytera folk trots att vi visste att folk kom att sluta i höst. Rekrytering lär ske efter sommaren, men ny personal ska hinna säga upp sig från nuvarande tjänst och då kommer de inte före årsskiftet. Och vem ska lära upp dem? (Retorisk fråga – vi vet ju alla vem det är som vet och kan allt).

Fortsättning lär följa…

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda

På minuten exakt har jag nu varit förkyld i en vecka. Okej, det är väl hyfsat bra nu. Febern försvann efter tre dagar, men i övrigt är jag lika snorig och hostig som tidigare. Envis sommarförkylning.

Fördelen med förkylningen… Nej, jag tar om det. Fördelen när man är förkyld och inte orkar göra något, är att det alltid finns ett seriemaraton att ta till. Just nu plöjer jag igenom 7 säsonger av Castle. Jag kan inte påstå att det är särskilt bra, utan serien är lika hjärndöd som jag känner mig, så det går på ett ut.

Två helger kvar innan semester! Två arbetshelger. Förutom dessa fyra arbetsdagar så har jag bara en arbetsdag i nästa vecka. Nedräkningen har inte börjat, för det är inte så enkelt. Jag har ett ton av arbete kvar att utföra innan sommarsemestern tar vid. Det lär bli mycket övertid de dagar jag är i tjänst. För att få det att gå ihop. Förutom att jag är så kritisk till att behöva ersätta så många andra (där jag själv aldrig får ersättare), är jag också väldigt kritiskt över att projekt och måste ska utföras när mer än hälften av arbetsplatsen är stängd. ”Fixa det, gör det, det är bråttom, gör det nu, utbilda alla om nya förhållningssätt”. Mitt i sommaren? Där finns ingen att delge information!

Och i förra veckan bokade jag in hela höstens alla möten på jobbet. Ja, de möten jag håller i. Jag kanske borde meddela deltagarna om det, men det känns inte riktigt som läge för det mitt i sommaren. Så det är något jag får komma ihåg att göra efter min semester.

Jag undrar fortfarande. Andra har bekräftat att jag ska flytta på mig i höst till annan lokal i ett annat hus. Jag gillar inte att inte veta om det blir så.

Min sommarsemester? Fyra veckor av total vila. Men det är 1½ vecka dit, tror jag. Nedräkningen har inte inletts.

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda

Mer intressant än så här kan det inte bli, så håll i er bloggläsare! Jag. Är. Förkyld!

Rejält förkyld, på gränsen till influensa, men det ordet tar jag inte i min mun utan att det verkligen är influensa. Jo, jag är mer förkyld än vad jag varit på många, många år. Riktigt. Med feber som det lindrigaste symtomet.

Eländet bröt ut i går när jag var på jobbet, exakt kl. 07.30 började jag få lite halsont. Sedan har det bara eskalerat till att jag nu inte kan vara uppe mer än fem minuter innan jag tuppar av. Vet inte riktigt om det är av utmattning jag svimmar eller av feber somnar. Men det är därför jag varit så trött sista veckan, extremt trött och lättirriterad. Det var förkylningen som var på väg att bryta ut. Nu var jag väldigt förutseende när jag lämnade jobbet i går, jag tar nämligen akutsemester måndag och tisdag. Förkyld eller ej, jag har fullständigt sprungit in i kaklet. Ständiga krav på att prestera och ersätta alla vakanta tjänster/semesterlediga/sjuka. Där jag har egna arbetsuppgifter som också ska utföras och som jag aldrig får ersättare för.

Självklart är jag kritisk och framför ständigt mina synpunkter, men det hjälper inte. Däremot har andra också börjat vara kritiska och framför synpunkter då det inte förstår varför jag ska göra allt det jag gör. Trots allt är via 15-20 stycken att fördela rättvist mellan vad gäller uppgifter. Men, nä…

Så nu är jag hemma två dagar extra för… återhämtning? Futtigt, det gör ingen skillnad. Mer än att de två arbetsdagarna ska jag ta igen innan jag går på ordinarie sommarsemester.

Hälsan tar alltid stryk.

||||| 0 I Like It! |||||

Blogg

Kommentarer stängda