Komplicerat #230


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

En delning dök upp i mitt flöde på Facebook i dag.

Det påminde mig om en sak. Om någon som är en ms-grej (har jag förstått efter att ha hört med andra). Vi gillar inte svara på frågor kring vårt mående! Och vi gillar heller inte att förklara oss. Okej, det kanske inte har så mycket med att vi ska våga fråga, utan att det är svårt att få något ur oss om vi blir tillfrågade.

Hur det kan vara en ms-grej? Vi gör inget annat än kämpar. Vi slåss mot sjukvård och byråkrati. Det tar all vår tid och energi i anspråk samtidigt som vi ska fungera fysiskt/mentalt i vardagen med symtom och besvär som ingen ändå vill förstå. Det har inte någon betydelse hur mycket man än försöker förklara och beskriva, så möts man ändå bara av oförstående miner och korkade kommentarer. (Ett exempel är när jag nu försöker påtala om vilka fruktansvärda konsekvenser värmen ger). Så man ger upp. Det är inte ens idé att svara på direkt tilltal.

Man upplevs bara som gnällig om man inte glättigt säger att allt är bra. Det är aldrig bra. Att ses som en negativ varelse beror nog inte så mycket på ms, utan på att man bemöts på ett icke-empatiskt sätt. Vi klagar egentligen aldrig, vi försöker påkalla uppmärksamhet när det krävs och nämner aldrig alla andra tusen saker som ställer till det i kroppen. Men vi ses ändå bara som ett besvär som stör den allmänna ordningen. Istället för att underlätta för oss, så vill man inte veta av oss. Egentligen.

Så, nej – det är ingen idé att säga nåt… Så fråga inte om det inte är uppriktigt menat att ni vill veta något. Dumma frågor är okej, men idiotförklara inte vår existens.

||||| 0 I Like It! |||||