Bang


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

En utav mina största idoler* är Barbro ”Bang” Alving. I går kväll visade SVT en dokumentär. Intressant, men inte så mycket mer. Det intressanta var ”här och nu”-känslan man fick av nyhetsrapporteringarna från ett Europa i krig, liksom de efterföljande i öst (Indiens delande till Vietnamkriget). Att det blev nutidshistoria och inte något objektivt utan känsla i en historiebok.

Ändå blev jag lite besviken över dokumentärens fokus. Uppläsning av Bangs olika texter ur tidningar, privata brev och dagböcker. Värderingar och beskrivningar av Bang försvann och blev lite enahanda. En kort gammal tv-intervju var för lite om än intressant. Ruffas** korta kommentarer om sin uppväxt var också lite väl snålt. Jag hade önskat få se mer av personen Bang ur andras synvinkel.

Självklart slutade dokumentären med Bangs död. Det illustrerades genom lite höstlöv på marken, mulen himmel, ett kyrktorn och en gravsten. Inget sas, och plötsligt var programmet slut. Ett märkligt och hastigt slut som alltså inte kommenterades. Det sista man fick höra ur Bangs texter var att hon förlorat språket, fått afasi. Jaha? När, var och hur? Det är en väldigt stor lucka från Vietnamkriget till 1987 då Bang avled.

Jag förstår syftet med dokumentären, att man valde just det här upplägget. För lite, jag vill ha mer. Jag vill ha aspekter.

* Egentligen har jag väl inga idoler, men jag beundrar de som kan använda ord.
** Också en favorit som jag under många år läste. Var det först i Saxon? Senare i någon annan veckobladska.

||||| 0 I Like It! |||||