Karriärkvalet


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Snart är jag för gammal för att få studielån, och lika bra är väl det eftersom man måste betala tillbaka vartenda öre innan man går i pension. Den studieskuld jag har tog jag när andra regler gällde, vilket innebär att min skuld avskrivs vid pension. Men jag har betalat klart om åtta år vid 51 års ålder, så här avskrivs inget!

Varför tänker jag på studielån? Jo, jag leker med tanken om att omskola mig. Nej, det är inte aktuellt, men nu är jag så pass gammal att jag borde veta vad jag vill bli när jag blir stor? Nix! Jag har fortfarande ingen aning. Jag halkade in på nuvarande yrkesbana i avvaktan på att komma på vad jag skulle studera till. Och på den banan har jag nu befunnit mig i 21 år.

Där är så mycket jag ville bli… som aldrig blev… och som jag inte längre är intresserad av.

 • Racerförare (jag har knappt kört bil alls, senast för 20 år sedan)
 • Nunna (de såg coola ut, insåg inte att jag var av fel kön)
 • Präst (de jobbade ju bara på söndagar)
 • Kirurg (skära i inälvor är kul!)
 • Frisör (kreativt)
 • Målare/tecknare (kreativt)
 • Lärare i svenska, franska, historia, religion, teckning, musik
 • Butiksbiträde
 • Personalvetare/-strateg (kom in på utbildningen men 1) fick ms och 2) flyttade till Göteborg)
 • Sjuksköterska (kom in på utbildningen)
 • Arbetsterapeut (kom in på utbildningen)
 • Biomedicinsk analytiker (kom in på utbildningen)
 • Farmaceut (jag kan mycket om läkemedel)
 • Bibliotekarie (varit sommarvikarie utan utbildning)
 • Postkassör (tack och lov blev det inte så – de existerar ju inte längre!)

Sedan minns jag inte mer. Men hade inte ms och Göteborg kommit i vägen så hade jag vid det här laget varit personalsekreterare. När jag fick ms fick jag behålla min plats i ett år, men då flyttade jag fräckt nog. När jag kom till Göteborg räckte plötsligt inte betygen och jag fick en nytändning i jobbet som var annorlunda jämfört med samma jobb i Kristianstad. Dock jag har ändå fortsatt att utbilda mig, men inte till något annat yrke.

Om jag skulle välja på nytt baserat på ovan tidigare jobbdrömmar? Vad ligger mig närmast? Förmodligen fortfarande som personal… förlåt, numera säger man HR-strateg! Kanske. Jag möte många HR-människor dagligen och de verkar ha så… tråkiga jobb?! Ja, då har jag inget att välja mellan i listan ovan. Hade jag haft betygen så hade jag faktiskt blivit läkare, men istället är jag resursperson (kan man välja att se det som) inom vården som fortfarande efter 21 år fascinerar mig. Min yrkesroll har utvecklats något enormt och går inte längre att känna igen jämfört med 1992. Jag är själv ”skuld” till mycket av det – att jag har mitt sjukvårdsintresse och nyfikenhet, samtidigt som jag gärna tar till mig sådant som är nytt. Jag kan inte säga att jag stagnerat.

Ändå. Jag skulle aldrig i dag välja att utbilda mig till vårdadministratör, eller medicinsk sekreterare. Varför kan jag inte förklara. Men helt klart skulle jag nog välja något vårdrelaterat ändå, oklart vad.

Nej, jag har inte fantasi nog att komma på något annat att bli än det jag är. Jag är nog trots allt på rätt plats. Det tog bara drygt 20 år att inse.

||||| 0 I Like It! |||||

2 kommentarer

 1. Tofflan sa:

  Jag tycker att det låter ganska bra för din del, Jontas! Du verkar vara rätt person på rätt plats och du är inte rädd för att utvecklas i jobbet.

  19 mars, 2013
  • Jontas sa:

   Jag är nog väldigt nyfiken av mig. Vill se och förstå sammanhang. Då kommer utveckling på köpet.

   20 mars, 2013

Kommentarer är stängda.