Post skrivmaskiner


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Hur står det egentligen till med skrivmaskinskunskaperna i dag? Skrivmaskiner finns inte längre, men datorer har tangentbord. På högstadiet hade vi maskinskrivning under ett år. Vi fick lära oss ”handfattningen”, det vill säga hur fingrarna ska vara placerade på tangenterna och hur man skriver utan att någonsin titta ner på tangenterna. Sedan hade jag maskinskrivning (och ADB-behandling) både på gymnasiet och på komvux. Och det fortsatte när jag gick vårddokumentation. Jag lärde mig alla termer som finns vad gäller maskinskrivning. Jag fick också lära mig hur man ställer upp text korrekt, hur man skriver brev, offerter, patientjournaler, remisser, fakturor och så vidare.

Men det verkar som om all kunskap kastades ut med skrivmaskinerna. Datorer har färdiga mallar för det mesta man ska skriva, men problemet är att de är felaktiga och att utskrifter ser för jävliga ut. Och yngre människor blir till frågetecken när man pratar om vagnretur, dubbel radmatning och tabulering. Visst, många skriver snabbt, men de gör sig själva en ergonomisk otjänst genom att inte placera fingrarna rätt på tangentbordet.

Kunskapstappet är beklagligt. För att inte prata om fingersättningen för det numeriska tangentbordet. Det fick jag lära mig när jag hade kontorskunskap där vi under två flera dagar i veckan fick sitta och mata in siffror på räknemaskiner och skriva ut långa pappersremsor med uträkningar.

Nej, jag tittar aldrig någonsin på tangentbordet när jag skriver. Det sägs att jag är en snabbskrivare, men jag är nog en medelmåtta med mina 6 nedslag per sekund. Rekorden lär ligga på det dubbla. Kanske jag kommer upp i det ibland. När jag skriver diktat (inspelade) så brukar jag skriva lika snabbt som doktorn pratar. Ibland pratar de långsamt och då får jag speeda upp hastigheten på diktatet med +50-100 %.

Jag finner ett nöje i att skriva med tangentbord. Trots allt har jag utbildning i det.

||||| 0 I Like It! |||||