Månad: <span>december 2012</span>


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Årets sista dag. För mig räcker det att konstatera det. Det är inget jag behöver skriva om.

December kanske man skulle summera? Jag har försökt att de sista dagarna skriva lite mer privat, men det är trögt. Jag har fortfarande ett inre motstånd och det är därför här varit så många repriser på nätlistor.

Det har inte hänt så mycket i december mer än att jag ömsom jobbat och ömsom varit ledig. Ömma modern har varit på besök och sedan återvänt hem. Jag har haft en del ledighet och det beror på att jag arbetar storhelg. Egentligen har jag inte tid att arbeta för andra helger så här, men jag ville vara snäll. Så andra får ledigt eftersom det verkar som om storhelg är något andra värdesätter.

Jag är redan inne i januari vad gäller jobbet. Det är mycket som ska göras klart vid ett årsskifte, men där är också det där andra… Det okända… Där jag nu ska påbörja nya arbetsuppgifter. Det viktiga är att jag lär mig släppa det jag arbetat med till dags dato, för jag har inte tid att göra ännu mer utan avlastning. Problemet är väl att jag inte byter arbetsplats, rum, titel eller annat. Då är det svårt att markera och visa att man inte längre utför samma arbete som tidigare. Men nog om jobbet…

Datorn är nu användarvänlig, det vill säga att jag nu installerat det jag behöver på nya datorn. Den är lite mindre storleksmässigt, och det är så jag vill ha det. Och jag gillar nya datorn.

Jag har inte skrivit något om ms eller så på väldigt länge. Samtidigt som jag under hela året blivit bättre och bättre, så har det parallellt tillstött lite problem senaste veckorna. Det gick väldigt bra att trappa ner på helvetesmedicineringen utan att jag återfick smärtan. Vilket är märkligt eftersom jag sedan ett par dagar har väldigt ont igen och fått börja ta ”vanliga” tabletter också. Och jag har fortfarande helevetesmedicineringen, men inte i så hög dos. Biverkningarna har nästan försvunnit helt av helvetesmedicineringen, men… Jag har också fått förnyade problem med att jag har svårt att hålla balansen när jag går och står. Jag är nära att falla flera gånger per dag. Så om detta är ett skov eller pseudoskov, vet jag inte. Jag har blivit bättre och sämre samtidigt. Min tolkning är att jag inte klarar av att vara ledig mer än 1-2 dagar åt gången. Sedan behöver jag den fysiska aktivitet som arbetet ger mig.

Januari till november? Nej, jag har inte för avsikt att göra någon sammanfattning av året bara för att innevarande år tar slut om några timmar. Mest för att jag inte har något att säga. Det händer aldrig något som är utanför ramen, eller min vardag. Jag behöver min vardag hur den än ser ut eller uppfattas.

||||| 0 I Like It! |||||

Dravel Kampen Medicinering Minne Multipel skleros (ms) Personligt

Kommentarer stängda

Har jag berättat om mitt inbyggda larmsystem?

Ibland fullständigt skiter jag i att väckarklockan ringer (larmet på bärbar telefon). Det händer att jag stänger av den och sover vidare. Särskilt om jag är ledig.

Det är här det blir så märkligt. Jag väcks alltid någon timme senare när det är riktigt kris och jag bara måste upp. Det som väcker mig är att jag hör, jättehögt, ett gammaldags barndlarm. Ni vet, ett sådant där som har en metallhammare som slår mot plåt (klocka). Jo, det finns nog än i dag. Vi har sådana på jobbet och jag tror vi också hade dem när jag gick i skolan.

Väldigt effektfullt! Jag flyger upp! Naturligtvis är det bara i mitt huvud jag hör detta larm. I dag blev jag väckt så eftersom jag inte orkade gå upp kl. 07 för att ta min morgonmedicin. Så brandlarmet i huvudet gick kl. 08.

Varför kan jag naturligtvis inte svara på. Antingen är det något undermedvetet som tar sig igenom drömslöjan, eller så är det någon annan extern kraft som ligger bakom. I vilket fall som helst får jag väl vara tacksam för detta larm även om det ger skrämselhicka när det inträffar. För det tar en stund innan jag vet vad som är så bråttom. I dag var det morgontabletterna…

||||| 0 I Like It! |||||

Spooky

Kommentarer stängda

Det mödosamma arbetet har börjat med att anpassa nya datorn till mina behov. Och Gud ska veta att jag har behov! Jag har installerat FeedReader, Office-paketet och Spotify. Sedan är allt det andra… Plötsligt verkar det överoptimiskt och inte verklighetsförankrat att tro att jag skulle fixa detta på en eftermiddag. För nu har min eftermiddag passerat med råge. Istället ser jag många dygn framför mig med att anpassa datorn. I sig gör det inget, för känner jag en trängtan så kan jag alltid använda någon av alla mina andra datorer. Men jag vill gärna uppnå perfekt skick med åtminstone en dator. Min nya dator.

Hm, jag har ännu inte döpt min dator. Mina två senaste hette Vladimir (WinVista) och… Minidatorn? Min fantasi måste ha legat av sig där. Men vad ska jag döpa nya datorn till? Det är en Hp med Win7. Jag får fundera…

||||| 0 I Like It! |||||

Dravel Teknik Vardagsblogg

Kommentarer stängda

I dag är det 24 år sedan jag så hastigt flyttade hemifrån för att aldrig egentligen återvända. Jag försöker att inte tänka på den dagen mer än så här. Dels väcker det vidare och otrevliga minnen, dels så har det gått så många år att det inte ger mig något att fundera i det.

||||| 0 I Like It! |||||

Minne

Kommentarer stängda

Ännu en gång har jag lånat från Jerry – en lista från 2007 som jag uppdaterat till 2012 (mina svar 2007).

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Det tror jag man gör ständigt och jämt utan att direkt notera det. Men, okej! Jag har aldrig tidigare varit fackligt aktiv som skyddsombud eller arbetsplatsombud.

2. Höll du några av dina nyårslöften?

Har aldrig förstått vitsen med att avge nyårslöften. Oftast gör man det för att bryta någon ovana, men ovanor bryts sällan och då har man istället skapat dåligt samvete. Mitt nyårslöfte kan då sägas att jag lovar att inte ge mig själv dåligt samvete.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Inte bland mina nära vänner åtminstone. Det är väl snarare så att det är dags för dem att få barnbarn eller ge upp försöken att bli föräldrar. Ja, jag har uppnått den aktningsvärda åldern där detta gäller mina jämnåriga vänner. Själv har jag inte bestämt mig i nu – bör jag bli pappa? Borde jag skapa en omröstning?

4. Dog någon som stod dig nära?

Alltså, jag har ingen aning. Jag tänker inte linjärt vad gäller liv och död. Därför noterar jag knappt när något övergår till en annan sfär.

5. Vilka länder besökte du?

Jag har besökt en grannkommun cirka en gång per vecka. Räknas det?

6. Är det något du saknar år 2012 som du vill ha år 2013?

Mindre stress, mer tid åt mig själv.

7. Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?

Alltid minnas? Absolut ingenting.

8. Vad var din största framgång 2012?

Nej, vet inte. Berätta gärna för mig.

9. Största misstaget?

I såfall har jag förträngt det.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Inte skadat mig, men jag är fortfarande sjuk i det där smärtskovet jag fick för 1½ år sedan. Väldigt mycket bättre, men långt ifrån bra. Vilket betyder att jag faktiskt varit skitsjuk, eller åtminstone haft skitont.

11. Bästa köpet?

Min dator var en julklapp som inte jag köpte själv. Så jag får säga min iPhone som jag fortfarande sover med i sängen.

12. Vad spenderade du mest pengar på?

Snus är väl det stående svaret på den frågan. 1500 kr/månad.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?

Jag har fått ett tack i en doktorsavhandling, så nu finns jag omnämnd i litteraturen.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2012?

Euphoria, så klart!

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Jag är nog konstant ganska jämnglad. Annars hade jag varit bipolär.

16. Vad önskar du att du gjort mer?

Sovit mer, ätit nyttigare (för lite frukt, tillräckligt med grönsaker – inbillar jag mig).

17. Vad önskar du att du gjort mindre?

Där är en sak jag gjort mindre – jag har jobbat mindre ideellt hemifrån. Så där finns nog inget speciellt jag borde gjort mindre av.

18. Hur tillbringade du julen?

Julafton: Hemma, gjorde ingenting. Juldagen: Satt på jobbet. Annandagjul: Julmys.

19. Blev du kär i år?

Nej, tidsbrist, ointresse och för gammal. Är säkert andras motiv gällande mig.

20. Hur många one night stands?

Oh, jag kan inte utrikiska!

21. Favoritprogram på TV?

Homeland. Fringe. Supernatural. The American Horror Story.

22. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?

Nej, att hata tar bara tid och kraft. Jag ignorerar istället.

23. Bästa boken du läste i år?

Jag har faktiskt läst en del böcker i år. Andrew Taylors Nattvandraren och Johan Theorins Nattfåk. Riktigt dålig var Hungerspelen, men jag beställde precis bok 2 och 3 i serien bara för att.

24. Största musikaliska upptäckten?

Neon Trees. Florence + The Machine. Alesso. Ott Lepland. Icona Pop. Fun. Bäst med fetstil.

25. Något du önskade dig och fick?

Förtroende.

26. Något du önskade dig men inte fick?

Nu saknar jag bara en ny tv. Har i år fått/köpt iPhone, dator, soffa, glasögon.

27. Årets bästa film?

Jag har inte sett någon årsaktuell film vad jag kan komma på just nu.

28. Vad gjorde du på din födelsedag 2012?

Minns inte. Tror jag jobbade och att någon sa grattis när jag råkade säga att jag fyllde år.

29. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

5000 kr mer i lön, vilket hade motsvarat mitt ansvar och prestation.

30. Hur skulle du beskriva din stil år 2012?

Stressad, full koll.

31. Vad fick dig att må bra?

Sommarsemestern där jag varje vecka gick in och jobbade en dag. Lång sammanhängande semester gör att jag försämras fysiskt.

32. Vilken kändis var du mest sugen på?

Jag tänker inte så om kändisar.

33. Vem saknade du?

Gazzy. 1 år 9 månader.

34. De bästa nya människorna du träffade?

I jobbet träffar jag nya människor hela tiden som alla tillför något, mest positivt. Jag har funderat kring detta – hur många känner jag egentligen på jobet? Ibland vet jag vad de heter, vad de jobbar med och var. Ibland känner jag bara till dem till utseende, men vet var de jobbar och med vad. Räknar jag så tror jag 5-600. Varje år träffar jag cirka 50-100 nya människor som jag lär känna mer eller mindre. Svaret på frågan är egentligen att jag uppskattar alla människor jag träffar. Även privat och via nätet.

||||| 0 I Like It! |||||

Nätlista

Kommentarer stängda

Egentligen har jag sagt det i mina tweets i dag (kolumnen till höger). I dag har jag fått en försenad julklapp och det var en ny dator. En Hp, bärbar. Så nu sitter jag med sex datorer hemma. Men det är min första med Windows 7 och jag vägrar liksom väldigt många att uppgradera till Windows 8.

Nu börjar det mödosamma arbetet att konfigurera den nya datorn. Jag har redan kört 78 Windows Update (400 Mb), vilket tog en dryg timme. Antivirus tog också sina lilla tid att uppgradera. Sedan återstår att anpassa datorn till mig, vilket kommer att ta hela helgen. Dessutom måste jag försöka lära mig alla Win7-funktionerna. Det är ganska olikt tidigare versioner, men jag vet heller inte hur mycket Hp förinstallerat och anpassat utifrån sina perspektiv.

Mina tidigare datorer som jag har:

1. Hårddisk från 1996, minns inte vad det är för dator. Win95 som OS.

Omkring 1999 fick jag en dator via jobbet, men när jag sade upp mig och flyttade till Göteborg fick jag skicka tillbaka den till arbetsgivaren. Jag fick inte köpa loss. En väldigt bra dator då. Med Win98.

2. Hårddisk från… jag minns inte. 2002? Nä, den måste vara nyare. Tror den hade Win98 som OS, men jag uppgraderade den till Win2000.

Dessa båda datorer väntar bara på att jag ska orka släpa dem till tekniskt avfallsbilen som kommer en gång per år.

3. Bärbar Compaq, WinXP, en jobbdator som jag sedan fick köpa ut till en hutlös penning. Fortfarande den dator som fungerar bäst, men som inte klarar trådlöst Internet. Och den färgar av sig då plastdetaljerna är så gamla. Har datorn i dag som reserv då där finns väldigt bra program (med licenser) i den. Samlar annars mest damm.

4. Den jävliga ASUS med WinVista som jag använder just nu och till vardags. Datorn från helvetet. Främst på grund av att den är sliten, jag har använt den mycket trots att den bara är kanske fem år. Blir mest ledsen, för den fungerar inte optimalt och det är inget som går att fixa. Säkerhetskopierar allt för säkerhets skull.

5. Minidatorn från ASUS med WinXP. Väldigt bra, men klarar inte så mycket. Det är ingen dator man sitter och arbetar vid.

Så jag har nu haft sju privata datorer sedan 1996 och den genomsnittliga livslängden är inte så lång på dessa datorer. Det är ganska acceptabelt ändå med tanke på hur mycket jag trots allt använder en (eller flera) dator(er). Men frågan är om jag kommer att använda datorer mindre nu när jag med iPhone använder nätet så mycket i mobilen? Kanske, men de stora arbetsuppgifterna kommer jag ändå att sköta via dator. Det är enklast och säkrast så.

På tal om arbetsuppgifter. Jag syftade på det vardagliga arbete jag utför hemma och som inte är arbetsrelaterat. Men på jobbet har jag ytterligare två datorer – värdelösa Dell som arbetsgivaren envisas med att köpa in. Klart att Dell är billigast i upphandling och man behöver bara läsa lite på Wikipedia om varför de är så billiga. Alla Dell-datorer är måndagsexemplar. Eller, man skulle vara glad om man fick ett måndagsexemplar av vilket annat märke som helst! Nästa år ska vi uppgradera från WinXP till Win7 och det skrämmer mig. Klarar Dell-datorerna verkligen av det? Usch, nu är jag gnällig helt plötsligt. Eller frustrerad.

Men nu ska jag glädjas åt min nya Hp-dator! Men det blir nog ASUS några dagar till. Om inte datorn tvärdör, vilket har varit på gång ett tag.

Ännu mer att gjädjas åt; i morgon ska jag jobba!

||||| 0 I Like It! |||||

Omvärldsbevakning Personligt Surgubbe Teknik Vardagsblogg

Kommentarer stängda

Tänk, det har redan gått en hel månad sedan någon bemödade sig att skriva en kommentar i min blogg. Och jag förstår varför. Jag skulle heller inte lämna någon kommentar här. Och jag är relativt dålig själv på att kommentera andras bloggar. Damn you, Twitter/Facebook!

||||| 0 I Like It! |||||

Dravel

Julafton och jag känner mig duktig. Jag har ännu några timmar suttit och arbetat hemifrån på distans. Det finns många anledningar till det:

  1. Jag firar inte jul.
  2. Minus på flexen, det jag nu gör sanktionerat ger mig tid mot tid, d.v.s. lite plus på flexen.
  3. Min officiellt sista dag på jobbet för i år (förra veckan) utmynnade i att jag behöver göra en akut arbetsinsats till årsskiftet.
  4. Det minskar min stress att få denna möjligheten.

Okej, så jag har faktiskt fler officiella dagar på jobbet i år, men då är jag uppbokad för annat.

Jag önskar att jag kunde arbeta mer på distans hemifrån. Rent praktiskt så kan jag göra det, men det handlar om avtal. Inga försäkringar gäller eftersom arbetsgivaren inte tagit beslut om distansarbete än. Det håller på att luckras upp och jag kan bara hoppas.

Jaha, ja… Julafton… Ute skiner solen från klarblå himmel, det är minus 2, i går kom det 1 dm snö. Det är en väldigt vacker dag och det känns verkligen som en perfekt jul i Göteborg. Jag hoppas alla är glada och nöjda med detta. Själv bryr jag mig inte så mycket. Jag tvättar, städar, ska göra mig respektabel med timmar av rakning och så vidare. När ömma modern kommer (inte än på en tid) så ska vi ”fira” jul med julmat och mys. Men innan dess ska jag jobba lite till. Både hemma och på jobbet. Julafton är ingen fast dag 24 december för mig. Och det blir inga julklappar, varken nu eller sen. Som vanligt kör jag mitt eget schema som är mer anpassat till hur jag vill ha det. Tänk, så skönt att slippa tvång som en sådan här dag egentligen är om man firar den!

Nu ska jag flaxa vidare med mina vardagssysslor. God jul är en klyscha, så den vägrar jag uttala…

Ha en fin dag!

||||| 0 I Like It! |||||

Dravel Personligt Vardagsblogg

Kommentarer stängda

Frågor jag såg hos Kim 2007-04-26 och som jag lånade 2007-04-26. Jag tänkte att det var dags att besvara dem igen.

Vill du bli chef?

Nej, jag är nog mindre intresserad nu jämfört med tidigare. Jag har väldigt mycket utveckling i arbetet ändå och det ger frihet när man inte har ett ”riktigt” ansvar. Karriär för mig innefattar just nu inte att bli chef. Jag tänker inte söka några sådana tjänster. Däremot, blir jag tillfrågad…

Har du haft sex på jobbet?

När lär jag aldrig få ett chefsjobb om jag svarar ja på den frågan.  (Märker ni att jag inte svarade ja eller nej?)

Förutom Sverige, vilket land skulle du vilja arbeta i?

Hade frågan varit ”land att bo i”, så hade jag svarat Kanada. En arbeta i? Om jag ser till min speciella yrkeskompetens så finns där egentligen bara två länder; USA eller Australien.

Behöver fackets makt försvagas i Sverige?

Fackets makt är tillräckligt svagt. Det borde kanske jag som facklig inte säga, men vi har väldigt få och begränsande lagar som står på medarbetarens sida. Alla förändringar man vill få till stånd ska ske genom samtal mellan arbetsgivare och fack, där arbetsgivaren ändå är den som fattar beslutet. Arbetstagarens enda äss är att denne äger sin anställning, men i slutändan kan arbetsgivaren ändå göra sig av med personal med motiveringen ”arbetsbrist” även om det inte är sant. Å andra sidan… Facket är sina medlemmar, och medlemmarna är få och apatiska.

Säger du vad du tycker på jobbet?

Ja, jag har väldigt svårt för att hålla tyst. Och jag backar aldrig.

Vad är det första verktyg du som chef för interninformationen skulle installera?

Informationsvägarna är tydliga som de är, men kunskap saknas vad gäller att använda sig utav de verktyg som finns. Många kollar inte sin mejl eller läser på intranätet – för de vet inte hur de tekniskt ska använda mejlprogram och webbläsare. Ordentlig utbildning behövs kring detta. Egentligen är det inte så konstigt att kunskapsnivån är så låg, för medelåldern är hög, man har inte datorvana (eller datautbildning) och man tycker det tar tid att själv aktivt söka information eller förstå den. Man får också tänka på att dessa tekniska ting införts över åren utan att personal fått någon utbildning.

Tror du på jämlikhet mellan könen?

Nej. Faktiskt inte. Jag menar, det är något jag personligen vill uppnå, men jag tror aldrig att det kommer att bli så. Någon 50-50-balans kommer aldrig att uppnås.

Har du stulit från jobbet?

Jag har lånat block och pennor. Per definition innebär det stöld eftersom jag tagit med mig saker från jobbet. Förklaringen till mitt kriminella beteende är att jag har många arbetsplatser och möten som geografiskt inte ligger i anslutning till mitt arbete. Jag återbördar dock stöldgodset även om det decimeras för var gång.

Har du fuskat med lönen?

Ja, enligt lönekontoret som brukar göra fel trots att de förnekar det. Så jag har varit återbetalningsskyldig tusentalskronor.

Har du blivit förälskad på jobbet?

O, ja! Men det är länge sedan nu och det har inte lett till något… bestående.

Vet du något riktigt smaskigt om en kollega som du aldrig har berättat?

Japp! Mest för att kollegan själv tycker det är smaskigt, vilket det inte är. Det är helt enkelt inte något som är värt att återberätta.

||||| 0 I Like It! |||||

Nätlista

Kommentarer stängda

Detta innehåll är lösenordsskyddat. För att se det, ange ditt lösenord nedan:

||||| 0 I Like It! |||||

Lösenordsskyddat

Kommentarer stängda