Modernt


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/jontas.com/public_html/wp-content/plugins/kk-i-like-it/kkDataBase.class.php on line 107

Teknik – nödvändigt ont. Eller, hur nödvändigt är det egentligen? I dag när jag åter bråkat med Apple TV och digitalboxen har jag frestats av att bara öppna fönstret och slänga ut skiten. För det är inte värt tiden. Det finns inget mervärde i tv-tittande. Är det förströelse jag är ute efter så finns det annat än teknikrelaterade fritidsintressen.

Det jag surar över i dag är först och främst digitalboxen. Jag har testat att göra nya omkopplingar mellan tv och DVR, men det går bara att koppla på ett sätt och jag kan fortfarande endast spela in från tv den kanal digitalboxen för stunden är inställd på. Byter jag kanal under inspelning så spelar jag också in ny kanal. Inklusive programinformation och tv-tablå som visas i bild vid kanalbyte. Allt spelas in. Vilket alltså gör det omöjligt att spela in en kanal och samtidigt se på en annan. Kanske en källa till mitt förtret beror på att min DVR är bortåt 10 år gammal. Många typer av kablar som används i dag fanns inte då och därmed saknas också en del uttag i min DVR. Nåja.

Eftersom jag var så uppretad på ovan så tänkte jag hyra långfilm i iTunes och se filmen via Apple TV. Det gick väldigt bra, jag valde den senaste Star Trek-filmen. Men så pausade jag filmen och stängde av Apple TV. När jag sedan startade Apple TV igen så fanns där en programuppdatering som jag accepterade. Därefter kunde jag inte återuppta den pausade filmen. Det fick inte heller att hyra den på nytt. De anvisningar som fanns för hur man skulle återuppta filmen stämde dessutom inte. Jag provade allt! Tills jag kom fram till att Apple TV uppgraderats på mer än ett sätt. Där är nya funktioner. Alla inställningar sedan tidigare fanns sparade, men en ny inställning hade tillkommit och hade defaultinställning USA. När jag ändrade det till Sverige så fanns hyrfilmen åter tillgänglig och jag kunde återuppta filmen och se den klar.

Alltså – det där trixandet. Försöken. Dra kablar, göra omstarter, leta i menyer, ändra inställningar. Så ser ju min vardag också ut på jobbet och med datorer. Jag avskyr verkligen teknik. Just detta att man vill ha teknik och ibland ser det som något nödvändigt, resulterar också i att man får ta i problemen som uppstår. Ingen teknisk utrustning fungerar utan att någon gång behöva underhåll och en teknisk arbetsinsats. Det onda med det goda. Men när det strular så strular det rejält och kräver så mycket mer av mig som person än när det fungerar. Trots att det fungerar oftare än det strular.

Nej, jag säger inget om mobiluppgraderinar. Eller uppdateringar av appar. Eller något om min dator. Samma sov ovan gäller för detta. Insatser, tid och tekniskt kunnande. Jag höll på att säga att det är tur att man inte är teknisk support, men det är jag ju för olika mjukvaror på jobbet. Mest skit. Ingen teknik verkar vara användarvänlig.

||||| 0 I Like It! |||||